L'Agència Catalana de l'AiguaEls treballs que ja han començat suposaran resoldre la contaminació actual i, per tant, esperen que suposi evitar la sanció per part de la Unió Europea amb el tancament de l'expedient judicial obert. S'està ampliant la depuradora actual am bun cost de 4,9 milions. La nova s'espera construir entre 2023 i 2024.

El Tribunal de Justícia europeu va dictaminar a principi de l'any passat després d'una denúncia de la Comissió Europea que l'estació de Figueres i la depuradora de Banyoles a les instal·lacions de Santa Llogaia del Terri no garanteixen el tractament adequat de les aigües residuals.

En concret, el director de l'ACA, Jordi Agustí, ha explicat que «és una exigència d'un abocament en una zona sensible, que no es demana arreu de Catalunya, i on calen processos de desnitrificació per treure els nutrients de les aigües residuals».

La UE exigeix que es faci. De no ser així suposaria una important sanció econòmica, superior al cost de les obres. Per això, en comptes d'esperar a la construcció de la nova estació depuradora s'ha hagut de fer els canvis necessaris per a garantir el tractament que s'exigeix a les aigües residuals. Per dificultats econòmiques de l'ACA s'han endarrerit però s'espera que puguin estar enllestides dins els terminis que marca la Unió Europea per evitar la sanció.

Agustí també ha precisat que els treballs que es fan ara a l'estació depuradora són la solució urgent que han trobat per poder complir amb les exigències europees.

Els treballs van començar fa tres setmanes i preveuen la construcció d'un nou reactor i un decantador secundari que han de garantir la reducció del nitrogen, tal i com exigeix la UE. També es s'ampliarà la línia de tractament de fangs i un nou edifici de de taller i deshidratació, en un altre indret de la mateixa parcel·la. La idea és que l'actual depuradora encara tingui marge per donar servei a un possible creixement de la ciutat i mentre no es disposi de la nova.

Esperen acabar a temps

Jordi Agustí, ha assegurat que «compliran amb el calendari» malgrat les dificultats d'ampliar una depuradora que ja està en marxa i que estarà enllestida l'estiu vinent. Si és així, Agustí creu que es podrà «tancar definitivament» el procés d'infracció obert.

D'altra banda, des de l'ACA s'ha recordat que la «solució definitiva» passa per la construcció d'una nova depuradora. Segons Agustí, serà «més gran, més complexa i amb més visió d'àmbit de recollida d'aigües residuals». Aquesta nova EDAR ja està planificada per l'ACA dins el període 2022-2027. Les obres començarien d'aquí sis anys aproximadament.

Les actuals instal·lacions es van posar en marxa l'any 1982 i es van remodelar per primera i última vegada l'any 1993, quan es va ampliar amb una segona línia de tractament per a les aigües residuals. La depuradora té capacitat per tractar més de 17.000 m3/dia i no només dona servei a Figueres sinó també ho fa a Vilafant, els nuclis de Vilatenim i Hostalers de Llers, a més del polígon industrial de Santa Llogaia d'Àlguema.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha recordat que són uns treballs «molt esperats» per poder-se adequar a les exigències europees. Aquestes millores, ha afegit, «ens permeten mirar el futur amb tranquil·litat a l'espera de la construcció de la nova EDAR».

Les obres al l'estació de Banyoles s'espera que acabin a bans de finals d'any.