L'Ajuntament de Roses ha fet arribar una petició a Ports de la Generalitat perquè a mitjà termini es faci la infraestructura necessària perquè els Ajuntament de Rosescreuers . Estan convençuts que una vegada puguin arribar fins a terra s'incrementarà la demanda. Mentrestant, Ports anuncia la inversió de 854.840 euros per millorar les instal·lacions que donen servei al sector pesquer i també a la nàutica esportiva.

La necessitat de construir un moll on puguin atracar els grans vaixells no és nova. La manca de calat obliga a fondejar a la badia des d'on amb llanxes llançadora es fan arribar els passatgers fins al port.

L'alcaldessa, Montse Mindan, responia al darrer xat del setmanari Empordà i Diari de Girona que «aquesta inversió no depèn de l'ajuntament, sinó de la Generalitat de Catalunya» i afegia que «a través del regidor de Turisme, en Felix LLorens, ja s'ha fet arribar la petició a Ports perquè aquesta inversió sigui una realitat a mitjà termini».

En aquest sentit posava de manifest que «estem convençuts que el dia que els creuers puguin atracar, la demanda de Roses per part de les companyies de creuers augmentarà molt».

Tot i això, s'ha anat consolidant la demanda i, malgrat que arriben menys creuers que els primers anys, aquesta temporada s'espera un rècord de passatgers amb 6.500 i set escales. El motiu és la presència del Tui Discovery que porta més de 1.600 passatgers per viatge i que ha de permetre arribar a les xifres rècord.

Excepte algun petit creuer que pot arribar al port, la resta han de fondejar a la badia. El moll s'hauria d'ampliar al port on hi ha nàutica esportiva i zona per al sector pesquer.

Potenciar el sector nàutic

Ports de la Generalitat vol potenciar el port rosinc i donar millor servei a la nàutica popular, xàrters nàutics i al sector pesquer. Per això ha previst una important inversió per a la reparació i substitució del moll de Ribera, el moll dels magatzems dels pescadors i el pantalà de formigó a la dàrsena pesquera.

El president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, ha remarcat que aquesta actuació «dona suport a la indústria turística de Roses, l'Alt Empordà i la Costa Brava amb l'objectiu de generar noves oportunitats». Paral·lelament, l'obra permetrà «promoure la nàutica popular, l'accés als esports nàutics i el coneixement del mar» alhora que «potenciar el sector de la pesca com a sector productiu».

El projecte engloba tres punts d'obra: el moll de Ribera, més proper al municipi on amarra la flota de la nàutica popular i els xàrters nàutics; el moll dels magatzems dels pescadors, on amarra part de la flota pesquera, i el pantalà de formigó on amarra un part d'embarcacions de pesca de petita eslora, amb l'objectiu d'impulsar el servei per als usuaris del port i les embarcacions.

Les obres dels dos molls i el pantalà de formigó consistiran, segons ha anunciat Ports, en la reparació o la reconstrucció estructural de les tres infraestructures. Després les tres superfícies es pavimentaran i els norais o punts d'amarratge per a les embarcacions se substituiran tant en els dos molls com en el pantalà.

Així mateix, al moll de Ribera, el més proper a la vila, s'hi col·locarà un graó de fusta longitudinal a tot el moll per accedir millor a les embarcacions petites. Aquest moll també es dotarà de mobiliari urbà i jardineres, elements que faran de la zona de ribera un espai més integrat amb l'entorn urbà.

L'actuació, inclosa en el Pla d'inversions 2014-2017 de l'Administració portuària, disposa d'un pressupost de 854.840 euros i un termini d'obres de quatre mesos.