El Projecte Sèpia multiplica per sis aquest any el nombre d'exemplars recuperats

La iniciativa millora números respecte al 2016 i aconsegueix salvar un total de 762.786 ous amb la col·laboració dels pescadors de l'Escala i l'Estartit. El projecte també incideix en altres àmbits com el turístic, l'educatiu o l'econòmic

15.09.2017 | 01:41
El biòleg Boris Weitzmann i el pescador Isaac Moya van presentar els resultats.

S'anomena Projecte Sèpia i es tracta d'una iniciativa que té com a objectiu principal recuperar aquesta espècie i la del calamar a les diferents zones del litoral empordanès. La col·laboració dels pescadors de l'Escala i de l'Estartit amb el projecte ha permès enguany salvar un total de 762.786 exemplars, que haurien mort en ser retirats de les xarxes de pesca, ja que abans no es recollien i no es posaven en incubadores per tal de facilitar-ne el naixement.

L'any anterior només es disposava de dues incubadores creades específicament per a aquest projecte i que van funcionar com a prova pilot. Aquesta prova va resultar ser tot un èxit i per això aquest any es va decidir posar un total de dotze incubadores i vuit vivers, per tal de poder encabir-hi la totalitat dels ous recollits pels pescadors a les seves xarxes.

D'aquesta manera s'ha passat dels 118.500 ous de calamar i els 11.400 de sèpia «incubats» l'any passat a un total de 697.827 i 64.959, respectivament. Els resultats d'aquest 2017 han superat doncs totes les expectatives i han multiplicat per sis el nombre d'exemplars recuperats. El projecte s'ha marcat com a horitzó l'any 2019, moment en el qual els pescadors haurien d'esdevenir autònoms i poder continuar ells mateixos amb la tasca.

«Estem molt contents perquè hem pogut donar sortida a tots els ous trets de les xarxes, que fins ara morien, donant un guany net per la població de cefalòpodes i el recurs pesquer», va remarcar Boris Weitzmann, creador del projecte Sèpia conjuntament amb el pescador escalenc Isaac Moya.

El primer any també es va provar amb èxit la instal·lació de branques a la costa per tal de facilitar que els cefalòpodes tinguessin punts on pondre els ous. Un cop establerta l'eficàcia del sistema, l'objectiu per a l'any vinent és apostar-hi amb més branques.

El projecte ha volgut incidir en diversos àmbits, com l'educatiu, el turístic i l'econòmic. En aquest sentit, s'ha fet una campanya de sensibilització als pescadors i s'ha implicat les escoles de la zona. També s'han instal·lat sepieres visitables a l'Escala i l'Estartit per facilitar que el públic en general pugui acostar-se a la importància del projecte. Finalment, es continua treballant en la línia de crear una etiqueta distintiva per als pescadors implicats amb el Projecte Sèpia, «com a producte gastronòmic amb un gran valor afegit». Aquest any es va fer una prova pilot de venda directa vinculada a la primera edició de les Jornades Gastronòmiques de la Sèpia que es van fer a l'Escala al juny.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Retards a la línia del TAV per una avaria a la catenària a Figueres

Un comboi ha quedat aturat i els 121 passatgers han estat transbordats en paral·lel a un altre tren

Sangria, toros, flamenc, clavells i olé

Sangria, toros, flamenc, clavells i olé

El Cortijo és un forat en el temps, i els forats en el temps s'agraeixen, en èpoques anava a dir...

Gossos o símbols d´estatus?

Gossos o símbols d´estatus?

El president de la protectora de Figueres es mostra preocupat per una sobresaturació de races...

El Cortijo de Roses, una estampa de la Costa Brava dels anys seixanta

El Cortijo de Roses, una estampa de la Costa Brava dels anys seixanta

?El local de flamenc ha acollit la presentació del llibre que recull 600 postals en les quals...

L´Exèrcit celebrarà una jura de bandera civil al castell de Sant Ferran a Figueres

Malgrat que es preveia una assistència d'unes 150 persones, l'esdeveniment ja compta amb 230...

Unes obres provocaran canvis a la línia R11 i RG1

La reforma del pont metàl·lic de Colera obligarà els trens a circular per via única fins a finals...

Enllaços recomanats: Premis cinema