L'Ajuntament de Castelló d'Empúries està restaurant el tram de la muralla medieval del Rec del Molí. És una de les poques parts conservades de la muralla, a la part posterior de la Basílica de Santa Maria, des del Portal de la Gallarda i fins a la Farinera.

La muralla és d'època baixmedieval i es va construir durant els segles XIII i XIV i suposava el recinte emmurallat defensiu de l'àrea urbana de la població medieval, amb un total de vuit portals d'accés a la vila, dels quals únicament s'ha conservat el Portal de la Gallarda.

La muralla medieval està declarada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya en la categoria de monument històric.

A banda de ser de les poques parts conservades, va ser el primer recinte emmurallat, més antic i d'època altmedieval, del puig Salner que existia al voltant de l'església romànica de Santa Maria.

S'està restaurant el tram del mirador d'en Malino, d'uns 35 metres de llarg per 11 metres d'alçada, que és un dels pocs de titularitat municipal de la muralla, ja que la resta són de titularitat privada.

Refent el paredat de carreus

La intervenció va començar a final del mes d'octubre i consisteix en la neteja de plantes i herbes del parament vertical i tractament d'herbicides, rejuntat de junts del parament de carreus que estaven caiguts, reposició de zones de paredat de carreus de pedra de gruix variable i incorporació de protecció antiocells als forats de desguàs existent.

Per aquest motiu, ha estat necessària la instal·lació d'una bastida de grans dimensions des del camí del Rec del Molí, tot i que s'ha fet afectant el mínim possible el pas de vehicles pel carrer del Rec del Molí.

El projecte de restauració ha estat redactat pels serveis tècnics del departament d'Urbanisme de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, amb la col·laboració del Departament de Patrimoni Històric i Museus, i ha estat aprovat per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural, dels Serveis Territorials de Girona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L'import és de 38.290 euros i s'ha comptat amb dues subvencions econòmiques, del Pla de Monuments de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que han cobert el total del cost de la restauració.

L'any 2010 l'Ajuntament va dur a terme una intervenció de restauració-conservació del tram de la muralla medieval conservat a la part posterior de l'edifici actual de l'Ajuntament, l'antic convent de Sant Domènec de la vila d'època moderna, amb una subvenció de 200.000 euros del Programa Romànic Obert de la Generalitat de Catalunya i La Caixa.

Restauració del convent

Aquesta intervenció s'afegeix a la primera fase de la restauració-conservació, per part de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, de l'immoble de l'antic Convent de Sant Agustí del segle XVIII de la vila, que ha rebut també el suport econòmic del Pla de Monuments de la Diputació de Girona.