Un any més l'espai Embarraca't de la plaça Europa serà la seu de les actuacions musicals de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres. Grups com Mägo de Oz, Boikot, Tremenda Jauría, Auxili o l'Orquestra Di-Versiones encapçalen la programació musical.

Enguany, seran 12 els estands que participen a l'Embarraca't 2018. L'adjudicació de barraques ha seguit el procés iniciat l'any passat, en què es valora principalment que les entitats adjudicatàries inverteixin els ingressos a projectes socials a la ciutat.

Com a novetat, s'aplicarà per primera vegada a l'Embarraca't el Protocol contra agressions sexistes, que ja es va posar en marxa a la darrera edició de l'Acústica. Serà una barraca més amb tres professionals que, durant les cinc nits de concert, faran difusió i pedagogia contra les actituds masclistes i atendran i acompanyaran les víctimes d'agressions. Serà un punt de suport i divulgació contra les agressions sexistes amb una atenció especial en la prevenció i sensibilització. Engloba tots aquells comportaments que són naturalitzats en un context festiu i van més enllà de les agressions físiques, que són les més visibles. L'any passat, l'Embarraca't va comptar amb un «punt lila», un estand informatiu i divulgatiu, però que no estava associat a cap protocol establert. Ara, es fa un pas més per erradicar de l'espai públic els comportaments invasius.

El grup de música que inaugurarà l'escenari de l'Embarraca't avui a les onze de la nit serà President Xai. Combinant la sonoritat del soul, reggae, rock, ska i la música balcànica, la jove banda emergent aposta per un directe energètic i dinàmic amb temes propis i versions de grups i artistes internacionals com The Cat Empire, Amy Winehouse o Molotov Jukebox.

Tot seguit, a les 00.30 h, actuarà la Sra. Tomasa. Fruit de l'èxit que va collir el seu primer tema anomenat Sra. Tomasa, i que va acabar donant nom al grup, la banda barcelonina mostrarà una visió renovada de la música, tot unint ritmes llatins i tropicals amb elements electrònics com drum-and-bass, house o dubstep.

Demà la música continuarà amb un dels concerts més esperats, l'actuació de Mägo de Oz. La banda de folk-metal mai deixarà de sorprendre els seus fans. Deixant clar el seu propi estil característic i únic, una barreja de metal i hard rock amb les sonoritats del folk i la música celta, la banda realitzarà a Figueres un dels seus primers concerts de la seva nova gira per commemorar els 30 anys sobre l'escenari. Els encarregats de tancar la nit, a les 02.30 h, serà l'Orquestra Mitjanit. Formació musical que aposta per un directe reivindicatiu, contundent i festiu al ritme de versions de grans grups musicals d'ahir i d'avui.

La festa de l'Embarraca't seguirà el dilluns amb una nit esbojarrada a càrrec de l'Orquestra Maribel i l'Orquestra Di-Versiones. Els dos grups presentaran el seu repertori amb molt d'humor. Una fantàstica combinació entre els èxits dels anys 80 i els d'avui. Dilluns serà una nit de versions, balls, alegria i humor desenfadat a càrrec de dues de les orquestres més conegudes de les comarques gironines.

Segon cap de setmana de festa

L'Embarraca't tornarà a obrir l'escenari el segon cap de setmana de les Fires i Festes de la Santa Creu. El divendres 4 de maig actuaran Mafalda i Tremenda Jauría. Dos dels concerts més esperats.

A les onze de la nit actuarà Mafalda. Definits per un estil musical que ells mateixos descriuen com a reggaecore (una fusió d'ska, reggae, funk i hardcore), és un grup activista que utilitza la música com a eina per a la lluita contra les imposicions socials. A continuació, a les 00.50 h, actuarà Tremenda Jauría, un grup revolucionari que redefineix el reggaeton i l'allunya del contingut sexual que sovint el connota. Reivindiquen els ritmes d'origen llatí i innoven les lletres, fent-les més representatives a les nostres vides i als moviments socials que ens envolten.

L'última nit de l'Embarraca't serà el dissabte 5 de maig. Una nit que començarà amb l'actuació d'Smoking Souls. Amb el rock ben arrelat dins les venes, són els representants d'una generació de joves que exploren nous camins musicals i amb unes lletres que reconstrueixen l'èpica del dia a dia.

A les 00.50 h actuarà Boikot. Conegut per la seva música punk i l'ús de les lletres com a eina de reivindicació social i política, és un dels grups d'aquest estil amb més reconeixement dins el panorama nacional.

I l'encarregat de posar fi a l'Embarraca't serà Auxili. Convertit ja en un dels referents musicals de l'escena valenciana, la reggae band presentarà el seu darrer disc Tresors, definit com el més explícit i compromès fins al moment. Aquest és ja el tercer disc de la jove reggae band i segurament marcarà un punt d'inflexió en la carrera dels d'Ontinyent. Les 10 perles de Tresors ens mostren uns Auxili tan madurs com destres en el control de la seva fórmula. L'equilibri entre fusió i arrel jamaicana de la seva proposta musical ja no és casual ni incipient i la dualitat d'amor i lluita intrínseca a la tradició del reggae amara amb naturalitat el corpus líric del nou treball.