Un pesquer amb base a Sant Feliu de Guíxols va xocar amb un illot de les Illes Formigues i s'hi va quedar embarrancat. Com a conseqüència de l'impacte, el bot de llum de la teranyina també va resultar danyada i va enfonsar-se. Els set tripulants del "Nuevo Río Verde" es van refugiar a un dels illots i van resultar il·lesos. El patró major de la confraria de Sant Feliu de Guíxols, Carmelo Martínez, va auxiliar, juntament amb un altre pesquer de Blanes, als nàufrags. A bord de la seva embarcació, la Dorada Costa Dos, Martínez va portar als tripulants cap a Sant Feliu de Guíxols. Protecció Civil va activar el Pla Especial d'Emergències per Contaminació Accidental de les Aigües Marines per la possible contaminació del combustible.

No obstant això, a última hora de la tarda, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat descartava cap risc de fuita a excepció del que es va vessar inicialment i que va formar una taca que va quedar "pràcticament evaporada", per la qual cosa no es va témer perquè arribés a la costa. El patró de la teranyina embarrancada va declarar ahir a Capitania Marítima de Palamós.

Carmelo Martínez va explicar que l'accident va tenir lloc sobre dos quarts de set del matí, quan l'embarcació ja tornava cap al port de Sant Feliu. En rebre l'avís, el "Dorada Costa Dos" i un altre pesquer s'hi van dirigir a auxiliar els nàufrags, els quals van trobar en un dels illots pròxim a on va xocar l'embarcació. Per l'operació de rescat i amb l'evident risc per les embarcacions, es van adreçar fins a l'illot on es trobaven els tripulants amb els bots auxiliars. Martínez calculava que sobre les set del matí ja havien recullit, il·lesos, els set tripulants del "Nuevo Río Verde".

La teranyina fa uns 19 metres d'eslora i, mentre la proa va quedar a la superfície, la popa es va enfonsar. El bot de llum que s'utilitza per a la pesca d'encerclement (sobretot de sardines i anxoves) sí que va quedar totalment submergit (com mostra la imatge inferior). Ahir ja fou reflotat i traslladat al port de Palamós, mentre que avui està previst que es refloti i remolqui el pesquer, cosa que corre a càrrec de l'empresa asseguradora. L'operació està prevista mitjançant un globus inflable i, un cop s'aconsegueixi, un remolcador la traslladarà també al port palamosí.

Coneixedor de la zona

Carmelo Martínez va explicar ahir que el patró de la Nuevo Río Verde coneix aquest indret perfectement perquè hi passa continuament. Així, si es passa pel costat del mar, hi passen a mitja milla. Martínez va parlar amb el patró i li va comentar, segons el cap de la cofraria, que havia patit una indisposició que li hauria fet perdre el control del pesquer i embarrancar amb un dels illots.

Tant el municipi de Palamós com el de Palafrugell (es divideixen els illots de les Illes Formigues, després d'una disputa judicial) van posar a disposició dels serveis d'emergència els respectius mitjans: Palamós va aportar l'embarcació de la Policia Local, mentre que des de Palafrugell, Protecció Civil es va encarregar de fer-ne el seguiment i aportar barreres de contenció de carburant que al final no van fer falta. També hi van participar Salvament Marítim i els bombers.