El conflicte per l'enderroc de la Biblioteca Central Comarcal de la Bisbal d'Empordà ha traspassat ja les parets de la discussió política de l'Ajuntament i s'ha traslladat a la ciutadania. Així, a través de les xarxes socials, s'ha convocat els veïns "indignats" amb aquest assumpte a una concentració davant de l'edifici que ha d'anar parcialment a terra. La concentració serà el pròxim dimecres 29 de gener a partir de dos quarts de vuit del vespre. La intenció és fer pressió per evitar que l'equipament hagi d'anar a terra (després que l'Ajuntament anunciés aquesta setmana que ja ha encarregat el projecte d'enderroc).

Però també per denunciar els diners que s'hauran perdut si la demolició s'executa, la poca transparència en el procés i la gestió que atribueixen en la gestió del cas al consistori. En aquesta línia, la secció local de la CUP ha insistit en la petició a l'Ajuntament que dugui a terme un acte informatiu, després que ja ho sol·licités el passat desembre i no n'obtingués cap resposta. I afirma que "veient el transcurs de les notícies, i que l'Ajuntament ja ha previst el projecte d'enderroc parcial o total de la biblioteca, ens reafirmem en la poca transparència en el procés".

En el cartell de la convocatòria que circula per les xarxes socials, es llança la pregunta "Hem perdut el seny?". I convoca els "veïns/es indignats/des! Ja estem farts que ens prenguin el pèl!". L'assemblea de la CUP anima els veïns a participar-hi.

La quantitat de diners que s'ha invertit ja en l'equipament (i que encara no està acabat) és d'1,5 milions d'euros, dels quals 200.000 els ha aportat la Diputació de Girona i la resta, l'Ajuntament de la Bisbal.

L'enderroc està motivat per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del passat mes de desembre, en què és confirma que s'incompleix l'article 125 del POUM de la Bisbal per a les edificacions aïllades, segons el qual els immobles han de deixar un marge d'almenys tres metres respecte dels límits de la parcel·la. Una distància que el tribunal entén que no hi és en dues de les façanes de l'edifici, per la qual cosa disposa que són irregulars.

Per evitar l'enderroc, l'Ajuntament va plantejar la recerca d'una solució amb el veí denunciant, Josep Sabater, que sempre ha responsabilitzat d'aquesta situació el batlle que va tirar endavant el projecte, el republicà Lluís Sais, i que ara és el portaveu d'ERC a l'oposició. Per intentar acostar posicions, Sais es va posar en contacte amb Sabater (com va revelar el mateix Sabater en el ple del desembre). No obstant això, des d'aleshores no ha transcendit cap informació al respecte, per la qual cosa el govern municipal entén que no hi ha cap acord possible, segons va manifestar aquesta ?setmana el batlle Òscar Aparicio.

En tot cas, Sabater ja va manifestar el juny que per aturar el procés d'execució de la sentència volia que Sais assumeixi les responsabilitats del cas. Això, però, no asseguraria que s'eviti l'enderroc ja que qualsevol altre ciutadà en ?podria sol·licitar l'execució al ?tribunal.