Representants de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols van reunir-se ahir amb representants del Club Nàutic de la localitat i d'altres actors de la zona portuària per exposar-los el projecte que el consistori té en ment de construir un amfiteatre aprofitant l'edifici de la marina seca. Pel consistori, aquesta és una oportunitat que porta anys buscant per compatibilitzar en aquest espai els usos portuaris amb els culturals. "L'Ajuntament hi aposta perquè és una bona solució pel Festival de Porta Ferrada i pel port, el qual ja està molt integrat a la ciutat", va afirmar el regidor de Planificació Urbanística, Joan Vicente (PSC), el qual va exposar que el que més el preocupa, més enllà del finançament de la construcció de les grades, és ajustar la funcionalitat dels dos elements entre ells i "compassar" l'edificació de la marina seca amb què l'Ajuntament avanci en el projecte de l'equipament cultural.

La idea de fer l'amfiteatre neix del fet que les darreres edicions del Festival de Porta Ferrada han tingut com a escenari principal l'esplanada del port, un espai que d'acord amb el pla especial portuari està destinat a usos principalment comercials, nàutics i d'oci. Aquest fet impedeia fer-hi una inversió adequada a l'activitat i projecció del Festival, malgrat que l'Ajuntament veu l'espai "atractiu i únic".

Amb aquesta visió s'ha dissenyat l'avanprojecte de l'amfiteatre a sobre de la marina seca. És fruit del conveni entre l'Ajuntament i el grup de recerca IAM de l'Escola d'Arquitectura de la Salle, que investiga i projecta sobre espais turístics degradats i obsolets. El grup ha fet una proposta que compatibilitza ambdues activitats. Per una banda, compleix el pla espacial quant a usos i ocupació de marina seca previstos al pla especial i, per altra banda, aprofita aquesta infraestructura com a suport de les grades i l'escenari del Festival. En aquests moments, la proposta compleix aquestes premisses i, a més, arriba en certs aspectes a un nivell de detall que permet preveure la viabilitat tècnica i econòmica.

Vicente va comentar que el Club Nàutic va ser convidat a la reunió com a candidat a gestionar la marina seca, de manera que escoltessin "en primera persona la idea" que té l'Ajuntament. També hi havien membres de l'estació nàutica. Respecte de Ports de la Generalitat, ens que gestiona tot l'espai, Vicente va manifestar a aquest diari que ja s'ha parlat amb els seus representants i que veuen el projecte bé sempre hi quan no afecti la marina seca ni l'activitat portuària. En aquest sentit, el regidor va insistir que l'amfiteatre s'ha de fer complint el que marca el pla especial per a la marina seca. Vicente també va exposar que la idea manifestada pel Club Nàutic seria la de fer una nau no massa costosa i molt eficient. "Ara, hem de veure com aproximem les idees de cadascú", va afegir l'edil.

Quant al finançament, Vicente va comentar que hi ha diverses modalitats i que "no seria el principal problema". El que sí ho és és garantir la funcionalitat de la marina seca compatibilitzant les dues activitats, atès que les embarcacions han de fer el recorregut fins i des de l'aigua, trajecte en què han de sorgir les solucions perquè els esdeveniments culturals no entorpeixin aquest trasllat, i viceversa.