El bloc de pisos de l'avinguda Catalunya número 20 de Sant Antoni de Calonge va viure una ocupació massiva la setmana passada dels pisos buits que té. En total, segons ha explicat en Mohamed, un dels ocupants, són 42 famílies i persones soles que resideixen des d'aleshores en aquests habitatges. L'edifici té cap a mig centenar de pisos, alguns dels quals tenen propietaris mentre que 34 són de la promotora Proclub Vall d'Aro SL, si bé en breu passaran a mans d'un banc ja que l'empresa està en concurs de creditors. L'ocupació ha estat denunciada als Mossos d'Esquadra que, ahir, van entrar al bloc a identificar els ocupants. Després, serà un jutjat que decideixi què es fa.

Els particulars propietaris d'algun dels pisos han instal·lat alarmes, segons Televisió de Catalunya, per temor a robatoris dels nous veïns i, segons una declaració de la presidenta de la comunitat a Catalunya Ràdio, alguns ocupants han entrat en pisos que són de privats. En tot cas, en Mohamed, de 41 anys i pare d'una nena, ha precisat que els que van entrar en apartaments que no són de la promotora en van sortir. Afegeix que entén la por que puguin tenir els particulars, però afirma que no hi han tingut cap problema.

L'ocupant explica que s'ha vist abocat a entrar a l'apartament per no veure's al carrer amb la seva filla ja que fa un any que no té feina. De moment té llum, però no aigua; i volen reunir-se amb la PAH de Palamós perquè els ajudin. Ahir, va trobar-se amb Marta Afuera, portaveu de la PAH Girona i Salt, que va fer una visita al bloc per oferir-los ajuda i mediació amb la propietat.

En Mohamed ha afegit que va entrar al pis perquè les portes estaven obertes després que una empresa a la qual presumptament se li deu diners hi entrés per retirar material i, així, saldar el deute. Un cop a dins, va canviar el pany. Un altre ocupant, en Mohamed de 39 anys, concreta que tres persones van entrar i van deixar obert, i que tothom té clau. Porta 15 anys a Catalunya, és cuiner i es troba a l'atur. Argumenta que no pot permetre's un lloguer al preu de mercat i que, si el banc, futur propietari, s'hi avé estan disposats a abonar un lloguer més reduït.

L'Ajuntament de Calonge ha informat que la Policia Local ha identificat voluntàriament 22 persones, de les quals 14 estan empadronades al municipi. Aquestes 14 corresponen a 14 famílies, amb un total de 45 membres, dels quals 19 són menors. Les 14 famílies són ateses pels Seveis Socials de l'Ajuntament i reben ajuts com ara de farmàcia, aliments frescs i banc d'aliments. El que sorprèn a les autoritats municipals és que alguns d'ells també rebin ajudes de lloguer d'habitatge o de consum d'aigua, llum o gas lligades a una altra vivenda, cosa que s'hi se certifica seria un frau.