La Generalitat no protegirà el claustre de la finca del Mas del Vent de Palamós. La sessió del 13 de gener del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català va acordar per unanimitat retirar l'expedient per declarar les galeries claustrals com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). El Consell va aprovar aquesta renúncia a protegir per unanimitat, és a dir, amb el vot favorable del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el qual n'és el president, i el mateix que l'agost de 2013 va encarregar a la Direcció General de Patrimoni la tramitació d'aquesta protecció arran de la informació aportada pels defensors de la seva originalitat romànica. La desestimació de la protecció es fonamenta en l'informe dirigit pel catedràtic d'Història de l'Art de la Universitat de Girona, Eduard Carbonell, que afirma que l'estructura no té cap element ni dada "que es pugui atribuir al període medieval", que "no és romànic" i que la seva construcció és de principis del segle XX.

El Consell Assessor del Patrimoni Cultural està integrat, a més de Mascarell i el director general de Patrimoni Joan Pluma, per 11 membres més com ara arquitectes i historiadors de l'art. Fonts del Departament de Cultura han confirmat que la decisió per no prosseguir amb la declaració de BCIN és conseqüència de les conclusions que va emetre Carbonell. La resolució, però, podrà ser al·legada.

Quan es va fer públic el document de Carbonell, el passat 19 de novembre, Joan Pluma va manifestar que "incorporem el document i dictamen amb les seves conclusions i prendrem les determinacions de protecció en el període que encara és vigent d'incoació d'expedient". D'acord amb els terminis, la Generalitat tenia fins al proper mes d'abril per decidir si protegia el claustre. Entre l'inici de l'expedient i la comunicació pública de la resolució de tancament, les galeries del claustre hauran estat protegides.

El geòleg i professor de la Universitat de Barcelona, Màrius Vendrell, que juntament amb el professor Gerardo Boto sostenen l'autencitat romànica del claustre, ha lamentat la decisió del Consell Assessor fins al punt que "veig un interès per desprotegir-lo que no entenc". Vendrell ha apuntat que no hi ha cap altre figura de protecció per aquest monument en mans de la Generalitat, i que ja seria una de segon nivell com a bé cultural d'interès local. I sosté que davant dels dubtes que hi pot haver sobre l'origen del claustre, aquest s'hauria de protegir.