El jutge Santiago Pedraz de l'Audiència Nacional va decretar ahir presó incondicional per el veí de Sant Feliu de Guíxols que va ser detingut aquest dimarts com a presumpte membre d'una xarxa de reclutament i adoctrinament gihaidsta. Els altres tres detinguts en l'operació a Sant Vicenç dels Horts i Melilla, també acusats d'integrar la xarxa per a l'enviament de gihadistes i dones (captades a través d'un grup de Whatsapp) per a l'organització terrorista Estat Islàmic (EI), van ser enviats a presó incondicional igualment. El jutge de l'Audiència Nacional, que va adoptar aquesta decisió a instàncies de la fiscal Dolores Delgado després de prendre declaració al matí, els acusa de pertinença a organització terrorista per realitzar tasques de proselitisme i adoctrinament a través de xarxes socials, principalment Facebook, van informar fonts jurídiques.

A un dels detinguts, la identitat del qual no ha transcendit per estar la causa secreta, se l'acusa també de gestionar un grup de Whatsapp amb el qual es pretenia captar dones per a l'exèrcit islàmic.

El detingut a Sant Feliu és un home de 22 anys, H.E.M., nascut a Espanya i d'origen magrebí, que resideix amb els seus pares i quatre germans. Ahir, el diari digital e-notícies feia una radiografia de l'entorn del detingut. A la mesquita del barri, informava el portal, moltes de les persones que hi havia deien conèixer el detingut, si bé no era un asidu a l'oració. "Si tan islamista és, per què no venia a resar?", declarava un dels membres de la comunitat musulmana. Sobre el motiu de la detenció, la resposta que a obtenir el periodista d'e-notícies fou que "deviar mirar algun vídeo per internet".

Connexió amb Melilla

No és el que diu la investigació, que vincula el ganxó amb els altres tres detinguts. Els dos germans de Melilla (la seva germana ja va ser detinguda el desembre per enviament de dones per a l'Estat Islàmic), segons el ministeri de l'Interior, eren els responsables de la creació i administració de diverses plataformes d'internet a través de les quals difonien tota mena de material propagandístic de grups terroristes, especialment el conegut com a Daesh o Estat Islàmic, que era editat i traduït a l'espanyol pels detinguts per arribar a més persones.

A més de fer apologia de tàctiques terroristes, amb especial èmfasi a l'acte de martiri, tots dos es dedicaven també al reclutament de dones que, després de l'oportú procés d'adoctrinament, acabaven integrant-se en aquest grup terrorista.

Els detinguts a Catalunya interactuaven en aquestes plataformes gestionades pels arrestats a Melilla i desenvolupaven una intensa activitat progihadista autònoma, i al seu torn interactuaven en una pàgina de Facebook administrada des de la ciutat autònoma.

Segons la investigació, el veí de Sant Feliu té un perfil d'actor solitari, és a dir, havia passat de consumir propaganda filoterrorista a realitzar un intens proselitisme d'iguals característiques. Com ja va informar Diari de Girona, ell mateix s'havia definit en un reportatge de la cadena de televisió CNN sobre radicalització islamista com un simpatitzant de l'Estat Islàmic resident en una societat occidental. En aquell reportatge, va mostrar un cartell que havia fet en suport a l'Estat Islàmic.