L'any 1865, Baldomer Cama Albertí (Mont-ras, 1842), onzè fill de Marià Cama i Homs, pagès d'ofici i que feia de campaner, va començar a adobar sabates i a fer parells a mida al Raval Superior de Palafrugell, allà on més tard hi va haver Can Parròquia. Va ser el primer sabater de la família Cama, una saga que ara amb Joan Cama Bofill ja suma cinc generacions dedicades al negoci de calçar, una activitat familiar que compleix 150 anys com testifica el llibre de matrícules de nous establiments de Palafrugell, al qual el negoci va ser inscrit el 28 de juliol de 1865.

Al cap d'uns anys, el seu fill Josep Cama Vergeli va traslladar el negoci a l'actual ubicació del carrer de Cavallers i el va ampliar fins a arribar a tenir-hi sis operaris fixos.

A la seva mort, als 47 anys, la seva vídua es va fer càrrec de l'activitat. El seu fill, Joan Cama Bastons (Palafrugell, 1899) tenia 20 anys, però malgrat la seva joventut era ja un sabater expert i innovador. Les sabates a mida que es feien al seu taller tenien molta anomenada. Va ser el primer que va fer sabates de sola de goma a Palafrugell, tècnica que li havia ensenyat un mallorquí i que consistia a enganxar, amb dissolució de cautxú, diverses capes polides de goma de pneumàtic de cotxe. L'acabat es feia després amb un motor d'esmeril, que també va ser el primer que hi va haver a Palafrugell.

També feia sabates per a gent que no en trobaven a la botiga per patir deformacions als peus. Una altra de les seves especialitats eren les botes de Guàrdia Civil, totes d'una sola peça, amb les gomes flexibles laterals. Bon dibuixant, ell mateix es feia els patrons i tallava la pell que la seva dona, Mercè Rivas, enfranquia a la màquina de cosir.

En crear-se el partit d'Esquerra Republicana de Catalunya, formà part de la junta local del seu poble. I, de fet, va ser l'autor del logotip d'aquesta formació política, imatge que amb el temps ha anat evolucionant. La seva militància republicana li va causar molts perjudicis durant la Guerra Civil: els franquistes li confiscaven les sabates cada dos per tres i rebia moltes visites de la Fiscalia de Tasas, expliquen els seus descendents. No obstant això, quan no les comissaven, també era proveidor d'un altre sabater, el de Begur, on sovint havia d'anar amb bicicleta a portar-li sabates perquè no en tenia.

A finals dels anys 40 la situació va millorar i va tornar l'alegria a l'obrador de la sabateria Cama. La botiga era al costat del carrer de Cavallers, però el taller donava al carrer Major i tot el dia s'hi feia tertúlia i s'hi cantaven havaneres. En aquells temps, pràcticament tots el forasters importants hi passaven per informar-se de les novetats de la vila i, de passada, enllustrar-se les sabates. Eren temps d'anècdotes com la d'una minyona que, distretament, es va emportar un calçador i es va deixar el cotxet amb una criatura a la botiga.

Va arribar el turisme i la botiga va anar creixent fins que el taller es va tancar per circumstàncies comercials de millora. En Jordi Cama Rivas va ser el darrer de la família d'aprendre l'ofici de sabater i va col·laborar també durant un temps amb el negoci familiar.

Als anys cinquanta la seva germana Remei va portar la botiga ?gairebé tota sola amb molta dedicació. Li va donar una empenta fins que, per problemes de salut, la va haver de deixar. Mentre, en Francesc Cama, que als 20 anys hi va entrar a treballar, va anar agafant contacte amb el negoci. L'arribada a la botiga l'any 1970 de la seva dona, Paquita Bofill Vilanova, va obrir pas a noves idees. El negoci, també ajudat pel boom turístic, se'n va veure beneficiat. El 1972 i el 2005 es va reformar totalment la botiga amb instal·lacions més modernes i funcionals.

El 2010, amb la jubilació d'en Francesc i la Paquita, el comerç va passar a mans del fill, Joan Cama, la cinquena generació sabatera de la família. Juntament amb la seva dona Olga Figa, van començar una nova etapa, amb ànims renovats, per seguir amb la venda com van fer el seus antecessors i amb ganes de conservar la tradició que va iniciar el seu rebesavi fa 150 anys. Il·lusionats amb el futur, aquesta primavera han ampliat el negoci amb l'obertura d'una botiga a Torroella de Montgrí.