L'Ajuntament de Begur recupera el Mas Pinc, que havia estat la casa de la bailaora Carmen Amaya i fins fa poc seu de l'associació Nereo, com a un espai mediambiental per al municipi. A partir de l'any vinent, un cop enllestides les obres de condicionament de l'immoble, el nou equipament albergarà l'àrea de Medi Ambient.

Però, a més, hi haurà espais per a les entitats i empreses del municipi que treballin per al medi ambient i es recuperarà el seu entorn, especialment amb horts socials i un programa per tornar a plantar vinyes, com havia estat abans de la plaga de la fil·loxera. «Volem crear l'hàbit entre els begurencs d'anar-hi i que se'l facin seu», ha manifestat l'alcalde, Joan Loureiro.

L'àrea de Medi Ambient, que actualment es troba a l'ajuntament, es marca, al nou emplaçament, tirar endavant dos grans projectes. Per un costat, la recuperació dels horts i la vinya, complementat amb la dels camins i senders locals. Els horts seran gestionats per gent del municipi. Les persones que aconsegueixin una parcel·la, cedida gratuïtament pel consistori, hauran de destinar les collites al consum propi. La vinya forma part d'un projecte per recuperar aquest conreu que havia estat molt popular al terme abans de la fil·loxera, a mitjans segle XIX i que va obligar molts begurencs a marxar a Amèrica.

Per l'altre costat, la recuperació de la reserva marina de ses Negres, creada l'any 1993 i que està actualment abandonada i, paral·lelament, una gestió més sostenible de tot el litoral begurenc. «La recuperació de la reserva és una prioritat del nou govern», ha manifestat Loureiro. La reserva de ses Negres va ser el segon espai marí protegit del litoral gironí, després de les illes Medes. La reserva begurenca cobreix unes 80 hectàrees, que toquen uns 1.500 metres de costa begurenca, entre la cala d'Aiguafreda i sa Riera.

A part de l'àrea de Medi Ambient, que unes hores a la setmana donarà el servei des del propi ajuntament, l'alcalde té clar que cal obrir l'edifici a les entitats i empreses del municipi: «És un equipament municipal i la gent s'ha d'implicar per aconseguir que sigui un espai viu i actiu». En aquest sentit, Loureiro ja té clar que hi haurà una zona de l'immoble per a Protecció Civil de Begur, i no descarta que hi puguin anar algunes empreses, com també entitats com pot ser el Club Excursionista Els Perduts.