El Consell Comarcal del Baix Empordà va mantenir la setmana passada tres reunions amb diferents alcaldes de la comarca per informar-los de diferents qüestions de la gestió de residus, entre les quals la possibilitat que la planta de transferència de Forallac incorpori algun ús més, de manera que no s'hi faci simplement el canvi dels residus d'un camió a un altre per al seu trasllat als abocadors, ja sigui a Solius o al Centre de Tractament de Lloret de Mar. Actualment, la planta de transferència dóna servei a 20 ajuntaments, ha informat el Consell.

El vicepresident primer, "scar Aparicio, i el conseller de Medi Ambient, Xavier Rangel, van participar en les trobades. Aparicio ha explicat que als alcaldes se'ls va exposar que el tractament de residus urbans tant a Solius com a Lloret tindran increments importants en el preu del tractament i del cànon de disposició del rebuig (que van en funció de les tones que s'aboquen). També se'ls va comentar les noves propostes dels serveis de recollida selectiva que realitza el Consell Comarcal. En aquest apartat, l'ens comarcal té l'objectiu de donar un gran impuls a les quantitats que es recullen de reciclatge amb l'objectiu que els municipis seleccionin el 50% dels residus recollint a grans productors, facilitant la selecció dels residus als ciutadans i fent el seguiment del rebuig per completar el cicle. Aparicio ha precisat que quan més es recicli, més barata serà la gestió de les escombraries per als ajuntaments ja que menys tones hauran d'acabar a l'abocador, que és la despesa més important del sector dels residus.

D'altra banda, també els van plantejar als alcaldes aplicar mesures a la planta de transferència per d'aquí un parell d'anys (quan s'acabi el nou contracte d'explotació de la instal·lació, que està en procés de licitació) que tinguin una repercussió beneficiosa sobre el cost final per als ajuntaments. Aparicio ha concretat que actualment no es fa cap selecció dels residus, de manera que van proposar als batlles l'aplicació d'algun tractament, com per exemple separar el metall o matalassos o assecar els residus (es calcula que el 30% del pes correspon a líquid). Tot, mesures que reduirien els residus per portar a l'abocador. Aparicio ha explicat que el Consell vol saber si els ajuntaments hi estan interessats o si pot interessar a altres ajuntaments per dur a terme la inversió.