L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro votarà en el ple d'avui la proposta de l'equip de govern (CiU i PSC) de les ordenances fiscals per l'any que ve. L'alcalde, Joan Giraut (del grup municipal de CiU), ha explicat que amb la rebaixa que el govern porta al ple de l'impost de béns immobles es preveu que la recaptació per aquest concepte baixi uns 600.000 euros. Segons el batlle, si aquest 2015 s'han recaptat 14.971.121 euros per aquest impost, la previsió per l'any que ve és que sigui de 14,3 milions (sense comptabilitzar possibles altes).

La proposta del govern per l'impost de béns immobles es rebaixar el tipus de gravamen del 0,9079% al 0,88%. Joan Giraut ha explicat que amb aquesta reducció es compensa l'increment que l'Estat va imposar l'any 2012 a l'Ajuntament per aquelles finques que tenien un valor cadastral superior a la mitjana del municipi, que era de 77.292 euros. Així, els béns immobles el valor cadastral dels quals superava aquest import se'ls aplicava un recàrrec del 4,68%. Aquest augment s'ha aplicat fins aquest 2015, quan l'Estat l'ha derogat.

Giraut ha afegit que amb la rebaixa del coeficient de gravamen també queda compensat l'increment anual del 10% del valor cadastral de les finques arran de la darrera revisió. Una mesura que el govern ja ve fent des del 2013, ha precisat el batlle. Al final, a l'hora de pagar, els contribuents que han hagut de fer front al recàrrec del 4,68% els darrers quatre anys veuran que el rebut de l'impost de béns immobles els disminueix sobre un 4%, mentre que per als propietaris de finques que no l'han hagut de pagar, la rebaixa serà aproximadament d'un 1%.

El govern també proposa introduir una bonificació de fins al 20% de la quota de l'IBI pels immobles d'ús residencial que hagin instal·lat sistemes d'estalvi energètic.

Quant a l'impost de plusvàlues, el govern, que té majoria, proposa incrementar el coeficient un 8,50% per compensar la desaparició d'un recàrrec.

Escombraries més cares

La resta d'impostos i taxes es mantenen igual a excepció de les escombraries, on la quota per als industrials puja un 3% i la dels particulars, un 6%. L'alcalde ha explicat que l'increment és conseqüència que el preu per tona a l'abocador de Solius ha pujat. L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro és un dels propietaris de l'abocador de Solius, els quals tenen un preu més reduït que els municipis que hi aboquen i no en són propietaris. Per allargar la vida de l'abocador s'ha reduït l'aportació dels municipis que no en són propietaris, de manera que els ajuntaments propietaris han d'assumir més percentatge dels costos de funcionament de l'abocador del que abonaven fins ara.

Giraut ha afegit que la vida de l'abocador, si no n'amplien la superfície, és d'entre sis i vuit anys.