L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha anunciat que continuarà reclamant una solució definitiva per al passeig i la platja dels Griells, a l'Estartit, com ha fet els darrers anys, i especialment, els darrers mesos, arran de la situació de perill imminent en què es troba aquest tram del front marítim de l'Estartit, ha comunicat l'administració. Tot i que Costes de l'Estat va iniciar dijous una actuació d'emergència per consolidar provisionalment diversos punts malmesos, l'Ajuntament afirma que la situació de vulnerabilitat es mantindrà perquè l'escullera continuarà essent fràgil i estarà exposada, novament, a la força de l'onatge durant les llevantades. L'Ajuntament fa aquest anunci després de la picabaralla dialèctica entre l'alcalde, Jordi Cordon (CiU), i la candidata del PP al Congrés, Concepció Veray, que va desplaçar-se fa un parell de setmanes a la urbanització per comunicar aquesta actuació provisional sense informar-ne el consistori. Veray també va anunciar el compromís del seu partit "a dur a terme un estudi exhaustiu sobre la problemàtica actual que ens permeti poder elaborar i definir un projecte que doni una solució definitiva a tota aquesta problemàtica". La veïna dels Griells Pilar Ullastres, que va contactar amb el PP per buscar una solució, ha acusat l'alcalde de passivitat en aquest assumpte.

Cordon, que el 5 d'octubre va viatjar fins a Madrid per exposar la situació al subdirector general per a la Protecció de la Costa del Ministeri de Medi Ambient, Ángel Muñoz, considera que la intervenció projectada "serà un pedaç, tindrà una funció més estètica que funcional i no servirà per encarar la problemàtica tal com requereix la fràgil situació del passeig". En aquella reunió, l'alt càrrec de l'Estat va assegurar a l'alcalde que s'intervindria d'urgència i es portaria a terme un reforç integral per resoldre definitivament la inestabilitat de tot el passeig, de cap a cap. El que s'està fent ara no s'ajusta al que se li va comunicar a l'alcalde, afirmen des de l'Ajuntament.

En la reunió a Madrid també es va assegurar a Cordon que l'Estat havia encarregat un estudi al Centre d'Experimentació i Estudis d'Obres Públiques (Cedex) per avaluar el retrocés de la platja i les accions que poden revertir-lo o atenuar-lo. Cordon ha afirmat que continuarà reclamant-lo i espera que la solució definitiva arribi quan abans millor. En relació a aquesta qüestió, l'alcalde va presentar a Muñoz tres informes tècnics: dos projectes tècnics (un aportat pels veïns i un altre pel Club Nàutic l'Estartit) on s'analitza la pèrdua de la sorra i es plantegen diferents alternatives per evitar-ho, i un informe municipal on es constata el risc que el passeig s'ensorri de manera imminent.

Inversió insuficient

Prèviament al viatge a Madrid, l'alcalde, regidors i tècnics municipals es van reunir el 10 d'agost a l'ajuntament amb una comissió de veïns dels Griells per tractar la problemàtica que afecta el passeig. La reunió de treball va tenir un caràcter tècnic i va servir per explorar i posar sobre la taula diferents alternatives per resoldre la situació, tant pel que fa al retrocés de la sorra, com per garantir la seguretat i l'estabilitat del passeig marítim.

A Madrid, l'alt càrrec es va mostrar perfectament coneixedor de la realitat i gravetat de la situació, i sensible a les reclamacions municipals. Cordon també li va lliurar a Muñoz les 2.500 signatures que la plataforma veïnal va recollir aquest estiu. Cordon, però, se sorprèn que mesos després, els fets no es corresponguin amb els compromisos adoptats, i per això continuarà defensant una solució definitiva.

Sobre la inversió anunciada de 190.000 euros, Cordon la considera molt petita i insuficient, tenint en compte que el 2011 es van gastar 400.000 euros per reparar el tram esllavissat.