Un estudi conclou que la maresma de la Pletera es nodreix de l´aqüífer

Fins a la realització d'aquest treball, els investigadors creien que eren les aigües subterrànies que determinaven el comportament de les llacunes

24.02.2016 | 07:09
Imatge de la maresma de la Pletera.
Imatge de la maresma de la Pletera.

Un estudi multidisciplinari ha permès quantificar, per primer cop, quina és la influència que tenen les aigües subterrànies en el funcionament de les maresmes de la Pletera. El treball ha conclòs que l'aqüífer té molt més pes que les aigües superficials i que, per tant, determina el comportament i la composició hidroquímica de les llacunes. En concret, es precisa que hi aporta entre el 50% i el 80% de l'aigua de la maresma, en funció de l'època de l'any i que, per tant, la seva influència és molt superior al que es pensava inicialment. Fins ara, s'atribuïa la principal font d'aportació d'aigua a la pluja i als escòrrecs de la plana, però la manca de precipitacions, els temporals de llevant i les temperatures elevades d'aquests atípics mesos de tardor i hivern han permés corroborar el pes que té l'aqüífer a les maresmes, ja que la nova llacuna permanent que s'ha construït a l'extrem sud de la Pletera manté un notable nivell d'aigua. El treball s'ha promogut en el marc del desenvolupament del projecte Life Pletera i ha comptat amb la participació del Grup de Geologia i Cartografia Ambiental (GEOCAM) i l'Institut d'Ecologia Aquàtica, de la UdG; i l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA).

Per poder analitzar l'origen i l'evolució de les aigües a la Pletera s'han portat a terme un total de 12 campanyes de mostreig, entre els mesos novembre de 2014 a octubre de 2015. En concret, s'han analitzat mostres de les diferents llacunes, del riu Ter, dels canals de l'entorn, del mar i de les aigües subterrànies. També s'ha avaluat la influència de l'aigua de mar, i la composició de les aigües. «Disposar d'aquestes dades permet entendre el comportament de les llacunes i disposar d'informació molt valuosa per poder gestionar aquest fràgil espai natural» va explicar el director de Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis de la UdG i director del projecte, Xavier Quintana, qui va afegir que les conclusions de l'estudi han servit per definir com ha de ser el nou sistema de llacunes que s'estan construint a la Pletera.

En aquest sentit, el director de Life Pletera va precisar que aquesta major influència de l'aqüífer determina no només la càrrega d'aigua sinó, també, el grau de salinitat que tenen les llacunes, ja que una excessiva influència de les aigües subterrànies implica un nivell baix de salinitat. En aquest sentit, els treballs que s'estan fent a la Pletera pretenen equilibrar aquesta incidència. L'objectiu és que les noves llacunes, siguin permanents o intermitents, tinguin els graus de salinitat que pertoquen a aquests ecosistemes. Tot i això, recorda que l'aqüífer en aquest sector del litoral no és cent per cent d'aigua dolça, sinó que prové d'una barreja d'aigua dolça i del mar, que fluctua en funció de l'època de l'any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Confirmen que la roba trobada era dels desapareguts i reactiven la recerca

Es centra a Sant Antoni de Calonge on els serveis de salvament per terra, mar i aigua pentinaran...

Fan un simulacre d´incendi amb ferits en un vaixell a Palamós

Fan un simulacre d´incendi amb ferits en un vaixell a Palamós

Protecció Civil destaca que l'exercici ha servit per posar en pràctica el Pla d´autoprotecció de...

Dos grups de l´oposició acusen l´alcalde de la Bisbal de «beneficiar» Sorea en el conflicte de l´aigua

Dos grups de l´oposició acusen l´alcalde de la Bisbal de «beneficiar» Sorea en el conflicte de l´aigua

IdP-PSC i CxLB assegueren que l'empresa rebrà més de 600.000 euros si s'extingeix el contracte

Creuer de final de curs del Vedruna, a la segona

Creuer de final de curs del Vedruna, a la segona

Després d'haver-se quedat a terra al primer intent

Rep l´alta després de 113 dies ingressat el segon bomber amb botulisme

De totes les jornades que ha estat a l'hospital Josep Trueta, 99 les ha passat a la Unitat de...

El setmanari ganxó «Àncora» tanca després de 69 anys de vida

Els responsables del setmanari de Sant Feliu de Guíxols Àncora han anunciat que la publicació...

Enllaços recomanats: Premis cinema