El claustre de Palamós s´obre al públic

Una vintena de professors de centres del municipi recorren el Mas del Vent, que oferirà visites guiades als alumnes

07.03.2016 | 07:09
El claustre de Palamós s´obre al públic
El claustre de Palamós s´obre al públic

El polèmic claustre del Mas del Vent de Palamós va acollir ahir la primera visita guiada al públic. Els afortunats van ser una vintena de directors i professors de les quatre escoles de primària, els dos instituts i l'escola d'educació especial del municipi que van poder veure de primera mà el que podran visitar els seus alumnes d'aquí pocs dies. En total, durant aquest 2016 s'han programat quatre visites obertes al públic en general que es realitzaran els dissabtes al matí de dotze a dos quarts de dues: 12 de març, 2 d'abril, 1 d'octubre i 5 de novembre. En aquest cas, les visites estan programades per a grups d'entre 8 i 25 adults com a màxim i deu menors d'edat.
A grans trets, les rutes s'allargaran tres quarts d'hora i permetran conèixer de la mà d'una guia la història d'aquest claustre romànic, de tot el mas i de la torre de defensa que està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).
L'itinerari s'acabarà amb un tastet de productes Brugarol -vi, oli i productes de temporada- que es cultiven i s'elaboren en diferents finques del municipi, entre elles el mateix Mas del Vent. La ruta es basa en l'últim estudi que va encarregar la Generalitat, on s'assenyalava que el claustre no era del segle XII sinó una obra dels anys 1930.
Visitar la finca tindrà un cost de 20 euros per persona en el cas dels adults i deu euros per als menors de 16 anys. Els tiquets es vendran al Museu de la Pesca de Palamós, situat al moll de la vila. Els encarregats de fer la visita turística són els guies de l'empresa Àgora, especialitzada en aquesta mena de rutes culturals i que faran les sortides en català, castellà, anglès i francès.
D'altra banda, també s'han programat quatre visites adreçades als alumnes dels diversos centres de primària i secundària de Palamós. En aquest cas, les rutes són gratuïtes, arrencaran després de Setmana Santa i s'allargaran fins a finals d'abril. Cada escola escollirà quins cursos fan la sortida i poden visitar aquesta finca. Paral·lelament, també s'ha ofert la possibilitat a tots els estudiants de batxillerat artístic que vulguin conèixer aquest espai i que podran visitar-lo durant el darrer trimestre d'enguany.
L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, explica que els centres encara estan acabant de tancar les possibles sortides que fan i que no serà fins d'aquí uns mesos que sabran el nombre d'estudiants de batxillerat interessats i, per tant, les visites que s'oferiran. Tal i com marca el conveni signat a finals de l'any passat entre l'Ajuntament de Palamós i la plataforma cultural Focus Engelhorn, propietària de la finca, també s'oferiran visites gratuïtes a les entitats i associacions sense ànim de lucre i amb una finalitat social, educativa o cultural vinculades al municipi de Palamós i a experts d'art.
Tal i com havien assegurat fonts del consistori de Palamós, tots els diners que generin les visites es lliuraran a una entitat sense ànim de lucre que treballi per millorar les condicions de vida dels habitants de Palamós.
Encara no han decidit quina associació rebrà aquesta aportació econòmica i el batlle destaca que ho decidiran a finals d'any, un cop hagin deduït totes les despeses que comporta la visita i l'assegurança del projecte.
Les visites arriben amb més d'un any de retràs. L'any passat, el consistori va comentar que les visites arrencarien al gener després de 12 mesos d'espera i, finalment, ha estat tres mesos més tard. No obstant això, els primers que han pogut veure el claustre de ben a prop, van quedar sorpresos per les dimensions i l'espectacularitat de la zona.
És el cas del director de l'Escola de la Vila de Palamós, Lluís Colás, que detallava que els infants s'ho passaran pipa descobrint els elements d'aquesta finca, aprofundint en la història medieval i veient la "torre pirata".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

El setmanari ganxó «Àncora» tanca després de 69 anys de vida

Els responsables del setmanari de Sant Feliu de Guíxols Àncora han anunciat que la publicació...

Analitzaran roba trobada al fons marí de s´Agaró per si és dels desapareguts

Si hi ha el mínim indici que podria ser de la parella desapareguda, la recerca es reprendrà

Rep l´alta després de 113 dies ingressat el segon bomber amb botulisme

De totes les jornades que ha estat a l'hospital Josep Trueta, 99 les ha passat a la Unitat de...

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

Ricard Font es compromet a estudiar els suggeriments del territori sobre les carreteres i diu que...

Segueix a s´Agaró la recerca de la parella desapareguda dijous

Els Mossos d´Esquadra continuen investigant les circumstàncies de cas

Platja d´Aro incorpora clàusules socials en la contractació municipal

També aposta per incrementar la transparència en els processos que tenen menor publicitat

Enllaços recomanats: Premis cinema