El polèmic claustre del Mas del Vent de Palamós va acollir ahir la primera visita guiada al públic. Els afortunats van ser una vintena de directors i professors de les quatre escoles de primària, els dos instituts i l'escola d'educació especial del municipi que van poder veure de primera mà el que podran visitar els seus alumnes d'aquí pocs dies. En total, durant aquest 2016 s'han programat quatre visites obertes al públic en general que es realitzaran els dissabtes al matí de dotze a dos quarts de dues: 12 de març, 2 d'abril, 1 d'octubre i 5 de novembre. En aquest cas, les visites estan programades per a grups d'entre 8 i 25 adults com a màxim i deu menors d'edat.

A grans trets, les rutes s'allargaran tres quarts d'hora i permetran conèixer de la mà d'una guia la història d'aquest claustre romànic, de tot el mas i de la torre de defensa que està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

L'itinerari s'acabarà amb un tastet de productes Brugarol -vi, oli i productes de temporada- que es cultiven i s'elaboren en diferents finques del municipi, entre elles el mateix Mas del Vent. La ruta es basa en l'últim estudi que va encarregar la Generalitat, on s'assenyalava que el claustre no era del segle XII sinó una obra dels anys 1930.

Visitar la finca tindrà un cost de 20 euros per persona en el cas dels adults i deu euros per als menors de 16 anys. Els tiquets es vendran al Museu de la Pesca de Palamós, situat al moll de la vila. Els encarregats de fer la visita turística són els guies de l'empresa Àgora, especialitzada en aquesta mena de rutes culturals i que faran les sortides en català, castellà, anglès i francès.

D'altra banda, també s'han programat quatre visites adreçades als alumnes dels diversos centres de primària i secundària de Palamós. En aquest cas, les rutes són gratuïtes, arrencaran després de Setmana Santa i s'allargaran fins a finals d'abril. Cada escola escollirà quins cursos fan la sortida i poden visitar aquesta finca. Paral·lelament, també s'ha ofert la possibilitat a tots els estudiants de batxillerat artístic que vulguin conèixer aquest espai i que podran visitar-lo durant el darrer trimestre d'enguany.

L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, explica que els centres encara estan acabant de tancar les possibles sortides que fan i que no serà fins d'aquí uns mesos que sabran el nombre d'estudiants de batxillerat interessats i, per tant, les visites que s'oferiran. Tal i com marca el conveni signat a finals de l'any passat entre l'Ajuntament de Palamós i la plataforma cultural Focus Engelhorn, propietària de la finca, també s'oferiran visites gratuïtes a les entitats i associacions sense ànim de lucre i amb una finalitat social, educativa o cultural vinculades al municipi de Palamós i a experts d'art.

Tal i com havien assegurat fonts del consistori de Palamós, tots els diners que generin les visites es lliuraran a una entitat sense ànim de lucre que treballi per millorar les condicions de vida dels habitants de Palamós.

Encara no han decidit quina associació rebrà aquesta aportació econòmica i el batlle destaca que ho decidiran a finals d'any, un cop hagin deduït totes les despeses que comporta la visita i l'assegurança del projecte.

Les visites arriben amb més d'un any de retràs. L'any passat, el consistori va comentar que les visites arrencarien al gener després de 12 mesos d'espera i, finalment, ha estat tres mesos més tard. No obstant això, els primers que han pogut veure el claustre de ben a prop, van quedar sorpresos per les dimensions i l'espectacularitat de la zona.

És el cas del director de l'Escola de la Vila de Palamós, Lluís Colás, que detallava que els infants s'ho passaran pipa descobrint els elements d'aquesta finca, aprofundint en la història medieval i veient la "torre pirata".