La Bisbal d'Empordà va declarar al rei Felip VI persona non grata en el ple celebrat ahir al vespre, atesa «la postura no neutral que ha adoptat el monarca envers el procés polític que viu Catalunya» entre altres motius, segons avançava ahir la Cadena Ser. En el ple es va votar una moció presentada conjuntament per la CUP i ERC, que formen part de l'equip de govern juntament amb ICV-EUiA, en la qual demanaven la «retirada d'honors» a l'actual monarca i «a tots els membres de la casa reial espanyola». «Felip VI, actual rei d'Espanya, no ostenta aquest títol -que pretén el nostre vassallatge- com a resultat d'un procés democràtic sinó just al contrari, com a consequ?ència de l'herència dictada per Francisco Franco» precisa la moció que al·lega també que «el seu regnat entronca directament» amb el del seu avantpassat Felip V de Borbó, «responsable de la pèrdua de llibertats nacionals que encara a hores d'ara els Països Catalans no han recuperat» i que «lluny d'encapçalar un procés democràtic per a rescabalar els greuges i els crims comesos per la dictadura feixista, el regnat dels seus antecessors s'ha caracteritzat per l'absolució política i penal dels criminals franquistes».

Per tots aquest motiu, la moció va quedar aprovada amb 13 vots a favor -CUP, ERC, ICV-EUiA i PSC- tres abstencions -Compromís per la Bisbal i un regidor del PSC- i un vot en contra -Unió democràtica-.

Amb aquesta moció, la Bisbal se suma a les localitats de Sant Gregori i Breda, les quals també van declarar el monarca persona «non grat». De fet, la localitat selvatana va ser la primera de l'Estat en prendre aquesta postura.