El Govern millorarà el passeig marítim de l'Estartit un cop acabades les obres del port el 2018. Així ho va anunciar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, durant la visita que va fer als treballs de remodelació que està fent a les instal·lacions el Club Nàutic Estartit i que estan pressupostats en més de 12 milions d'euros.

Segons va informar la Conselleria, aquestes obres permetran modernitzar el port, adaptar-lo al possible impacte del canvi climàtic i integrar el recinte en la trama urbana del poble. Pel que fa a la millora del passeig, actualment s'estan definint les possibles actuacions per després encarregar el seu disseny definitiu.

Així, segons el Departament de Territori, entre les accions que es proposen hi ha la disminució del nivell del passeig perquè quedi a la mateixa altura del port i abordar l'evacuació de les aigües procedents del torrent d'en Planes. També s'estudia construir una rotonda d'entrada al port amb accés directe a l'aparcament de la platja per dissuadir l'entrada en vehicle fins al mateix port. D'aquesta manera, va assegurar la conselleria, es disminuirà el trànsit i es podrà convertir la zona en un gran passeig.

Pel que fa a les actuacions al port, s'han iniciat enguany i es perllongaran fins a l'any 2018, amb un cost superior als 12 milions d'euros. Aquestes obres formen part del projecte de modernització amb el qual el Club Nàutic va optar a renovar la concessió. "Es tracta d'una obra que busca una perfecta integració amb el municipi i que incorpora els elements més avançats de sostenibilitat i de compromís ambiental" va destacar el conseller qui va afegir que "el Port no està concebut com una barrera sinó com un balcó a la Mediterrània, a les Illes Medes".

En concret, els treballs es duen a terme en diferents fases. La primera (2016) inclou l'ampliació del dic i contradic de Garbí, aconseguint una plataforma de 12 metres d'ample; la construcció d'un passeig ombrejat amb parc infantil, renovació dels paviments i xarxes de serveis. També es farà la reparació del dic trencaones de llevant, perllongant-lo fins els 75 metres, i el dragatge de la bocana. Aquesta primera fase acabarà amb la creació d'una nova zona d'amarratges a la dàrsena exterior i d'una nova plaça pública protegida amb una pèrgola.

La segona fase es portarà a terme el 2017 i suposarà la construcció d'una nova escola de vela, nova rampa de varada, remodelació de l'actual benzinera per a embarcacions i creació d'un nou accés principal al port, de 20 metres d'ample, situat a la zona de l'edifici de marineria. També es construirà un edifici, anomenat Centre de Descoberta, concebut com la porta d'entrada dels visitants al port de l'Estartit.

Finalment, durant la tercera fase, corresponent al 2018, es renovarà l'aparcament i la dàrsena interior. Per tal d'adaptar-se al possible increment del nivell del mar ocasionat pel canvi climàtic, s'elevarà l'alçada dels molls i les passarel·les en més d'un metre. L'aparcament donarà continuïtat entre l'edifici de la seu social, que també es remodelarà, i el passeig marítim.

A la visita al port de l'Estartit el conseller Rull va estar acompanyat pel secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, i per la gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez, entre d'altres autoritats. Prèviament, el conseller va visitar l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, on es desenvolupa el projecte Life Pletera de recuperació de llacunes costaneres.