Un vaixell de 181 metres d'eslora i elegant buc blau s'encarrega enguany d'inaugurar la temporada de creuers 2016 a Palamós. És l'Azamara Journey, que arriba al Baix Empordà amb prop de 600 passatgers i 400 tripulants que passaran 13 hores a port. El creuer, que quedarà amarrat al moll comercial, pertany a una naviliera força jove: Azamara Cruises, creada el 2007 com una divisió de serveis marítims de luxe d'una societat molt mes gran, Celebrity Cruises, centrada en vaixells amb serveis exclusius i alhora de gran capacitat. A meitat de la dècada passada, Celebrity va voler entrar al sector de Creuers premium incorporant dos vaixells bessons de capacitat mitjana, com és el cas del que avui visita Palamós, que com a ocupació màxima i amb tots els llits suplementaris disponibles podria transportar com a màxim 777 persones.

El Journey va ser dissenyat originalment l'any 2000 per una altra companyia que mai va arribar a fer-lo servir per la seva fallida i, després, va ser operat per dues navilieres més en regim de lloguer, aprofitant unes instal·lacions i decoració elegants que en només quinze anys han estat millorades i modernitzades dues vegades fent que el passatger pugui tenir quatre opcions per dinar i sopar: un restaurant general i tres amb especialitats, diversos bars, cocteleria i una barra dedicada exclusivament al cafè italià amb especialistes d'aquell país.

A bord hi ha també un club de jazz, un casino i per compensar un complet gimnàs amb màquines de darrera generació i un spa amb tractaments de tot tipus. Pel que fa a zones privades, hi ha 338 cabines i suites, les mes grans arriben a tenir 70 metres quadrats i terrasses privades, a més de servei de majordom.

Mida apropiada

Els passatgers d'aquesta línia de creuers són de mig món, però predomina el client nord-americà i el britànic que ja te experiència en viatges marítims, una butxaca sense gaires problemes i que aprecia les característiques d'un vaixell que te unes mides prou grans per navegar amb tranquil·litat, però no tan grans com per poder entrar a ports més petits que les naus que darrerament s'estan construint i predominen al sector. Aquestes mides fan també possible un tracte mes personalitzat al viatger i una selecció de ports més original com ara el de Palamós, on la companyia envia regularment inspectors o té bons contactes per anar descobrint noves opcions d'oci pels viatgers, proposant excursions o senzillament recomanant què veure o per on perdre's tot just s'hagi passat per la estació marítima.

En el programa d'enguany, Azamara recomana una visita al Museu de la Pesca com a gran atractiu cultural de la vila i anar, si és possible, a la subhasta del peix a la tarda destacant la fama que té la gamba local, que de ben segur el xef executiu del vaixell en comprarà uns quants quilos avui.

Una altra recomanació que la naviliera fa als seus passatgers és caminar fins a la Cala Castell, recordant que és un petit miracle que s'ha lliurat de l'especulació urbanística i on es un plaer banyar-se i prendre el sol «com la gent local». Fora de l'àmbit de Palamós, els passatgers que optin per la vessant cultural tenen preparada una visita personalitzada a Figueres i una altra a Girona.

L'escala d'avui, única de l'any d'aquesta companyia, forma part del viatge transatlàntic que va iniciar a primers d'abril a Miami, on el vaixell ha fet la temporada d'hivern. Després de creuar l'oceà Atlàntic amb una escala a les illes Açores, va entrar a la Mediterrània i després va visitar les Balears. Avui visita Girona i a partir d'aquest vespre, amb la sortida prevista a les nou, posarà rumb al sud de França on té programats creuers al llarg de tota la temporada d'estiu.

Pel que fa a creuers a la Costa Brava, la propera visita a Palamós serà la del Club Med el 2 el 3 de maig i, a Roses, la del SeaDream II el dia 8 de maig.