Begur va inaugurar ahir la conversió del Mas d'En Pinc de Begur, la masia on va viure la bailaora Carmen Amaya, en centre pioner del Medi Ambient. Al nou espai, que compartiran l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament i diverses entitats privades del sector, s'impulsaran projectes com la recuperació de la reserva marina de Ses Negres, creada l'any 1993 i actualment abandonada, o la recuperació social dels horts i vinyes en desús. Així, Begur pretèn convertir-se en "un referent mediambiental" a Catalunya, en paraules del seu alcalde, Joan Loureiro.

El Mas d'en Pinc, més enllà de ser un centre de mediambient i un espai destinat a entitats i empreses, també compta amb una biblioteca mediambiental amb més de 500 llibres i la recuperació d'un espai-mostra dedicat als darrers anys de la bailaora Carmen Amaya. D'entre les peces exposades destaca la creu que tenia Amaya a la façana del mas i que s'ha pogut recuperar gràcies a una donació anònima. Així mateix, des del nou espai es gestionarà la xarxa de "cittaslow". Actualment Begur presideix aquesta xarxa de 200 pobles d'arreu del món que aposten per un model de "ciutat slow" molt lligat a la sostenibilitat, qualitat de vida i una gestió acurada del territori.

Per remodelar el Mas d'en Pic, el consistori ha hagut de fer front a una inversió de 150.000 euros degut al mal estat de l'edifici, una masia amb torre de defensa del segle XVII, que durant molts anys va ser la seu de l'Associació Nereo i que durant uns anys va estar força abandonat. Les obres han comportat la reconstrucció de la teulada, l'arranjament de portes i finestres, la instal·lació elèctrica, el subministrament de mobiliari i l'adequació de l'entorn, amb una gran zona d'aparcament.

Més enllà de Protecció Civil, les entitats que ocuparan aquest nou espai mediambiental de Begur són SB Creacions Turísticoculturals, BiS Ambiental, Club Excursionista Els Perduts de Begur, Associació Sotaigua, Associació Cultural Mediambiental La Curculla i l'Associació Begur Aigües Obertes. Totes elles van ser presents ahir, junt amb el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a Girona, Pere Solà; el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, i diferents alcaldes del Baix Empordà.

"Volem que els begurencs se'l facin seu", va dir Loureiro, qui va recordar Josep Moner, que va néixer en aquest mas. El grup de teatre Es Quinze, per la seva banda, va animar la inauguració amb escenificacions teatrals recordant la figura de Carmen Amaya.