Les Festes de Primavera de Palafrugell en la seva 54a edició concentraran les seves activitats principals des de demà divendres fins aquest diumege. Les festes culminaran, com és habitual, amb el Carroussel Costa Brava-Carnaval de Carnavals, la multitudinària desfilada de comparses i carrosses pels carrers de la població i la fi de festa. En total seran aproximadament una dotzena d´activitats, destinades a tot tipus de públic i per a totes les edats, on els protagonistes seran la música, l´esport i l´oci.

Al Carroussel Costa Brava hi prendran part enguany 8 colles locals amb les seves carrosses ­inèdites: Confetti, Pessigolla, Imaginació, Incorrectes, Júniors, EKSI, Trompats, Garnatxa. Els grups d´animació que obriran el Carroussel seran 6, entre ells, La Tustarrada (de Palafrugell).

A continuació desfilaran 5 comparses inèdites (Cheerleaders, DKVAS, Associació Latina de Palafrugell, Ballaruca, Els Gentils de Mont-ras, Nova generació); 10 comparses no inèdites provinents de diverses poblacions (entre ells, Els Salalts i Les Kaòtiques, ambdues de Palafrugell). El carroussel continuarà amb les 8 carrosses inèdites (creades i construïdes expressament per aquestes festes) i, a continuació i per tancar la desfilada, es podran veure les 15 carrosses no inèdites de les colles que procedeixen d´altres poblacions.

Les carrosses

La novetat d´aquesta edició de les festes és que en el Carroussel Costa Brava les carrosses inèdites desfilaran davant de les no inèdites, després de les comparses participants. En edicions anteriors, les carrosses inèdites eren les últimes a sortir.

Altres novetats del programa de festes són el sopar popular que tindrà lloc al Centre Fraternal (dissabte 14 a les 20.30h). El preu dels tiquets és de 15 euros i serà amenitzat musicalment per Cyril Torres.

Per altra banda, també hi haurà un espectacle nou. Es tracta de «Foc a la torre», un nou muntatge pirotècnic que tindrà lloc a la plaça de Can Mario a càrrec d´Els Ducs del Foc i Els Grallers del Montgrí (dissabte 14 a les 22.30 h). Prèviament es farà una cercavila des de la plaça Nova fins a la plaça de Can Mario.

Les activitats infantils es concentren divendres 13 i dissabte 14, amb La Fanguejada, un espectacle infantil amb Jordi Tonietti, La Fireta, i animació infantil amb Chikaka Màgic Show. El cartell de les festes ha estat creat per Lluís Bruguera. L´artista ha explicat que la il·lustració correspon a una cantonada del carrer principal per a on se celebra el Carroussel, concretament el carrer Torres Jonama. «És una cantonada molt acolorida que crida l´atenció. Des de fa anys hi ha un edifici on creix una buguenvíl·lea». Bruguera, que s´autodefineix com un urban sketcher -un artista que fomenta la pràctica del dibuix in situ- afegeix que les tècniques que ha utilitzat són diverses: la ploma, llapissos de colors, i aquarel·la- «He traspassat la imatge», afegeix.

Orígens

Les Festes de Primavera de Palafrugell van néixer l'any 1963, després que es prohibís tota manifestació carnavalesca. La Junta del Centre Fraternal va decidir que el carnaval s'havia de celebrar igualment, però canviant-lo de mes i de nom, per evitar una nova prohibició. Així, a l'abril de 1963 es feren les primeres festes de Primavera, la festa popular més important després de la Guerra Civil Espanyola. A les tradicionals carrosses, s'hi afegí el nomenament de la reina de les festes, tal com es feia en els Balls de Primavera. Aquell any el títol fou atorgat a la ballarina Carmen Amaya i a Antoñita Barrera, primera ballarina del Liceu (la situació de tenir dues reines fou excepcional i deguda a un compromís professional de Carmen Amaya). Davant de l'èxit de la primera edició, que incloïa, a més, partits de futbol, ­l'any següent s'hi afegí la figura del pregoner, cercaviles, actuacions musicals i una carrera de karts. Les activitats que es fan han anat variant al llarg del temps, però el carroussel s'ha mantingut com a l'esdeveniment més important de les Festes de Primavera de cada any. Les pubilles i la Reina de les Festes és un dels elements que s'han perdut. El 2008 es va decidir que es deixarien de fer els actes on les pubilles eren les protagonistes i, des d'aleshores, no s'han recuperat. Actualment estan organitzades per una comissió mixta formada per membres de l´Ajuntament i voluntaris.