El president de l´Associació de carrossaires de Palafrugell, Ferran Gil, creu que cal un relleu generacional per tirar endavant el Carroussel Costa Brava, l´acte «estrella» de les Festes de primavera «que ara han quedat reduïdes a tres dies, comparat amb el passat, quan duraven molts dies més».

Sobre la preparació de les carrosses i comparses, Gil afegeix que« si no fos per les colles que ens vénen de fora, al final no podríem ni celebrar-lo». Actualment, l´Associació disposa d´un magatzem al polígon indutrial cedit per l´Ajuntament on no hi ha però «ni aigua, ni serveis, només corrent elèctric». Fins ara tenien un altre local al costat de l´escorxador que els va quedar petit. L´entitat està a l´espera d´aconseguir un altre local, també cedit per l´Ajuntament. El consistori ajuda els carrossaires pagant un mecànic que els fa els treballs més importants per muntar la carrossa. La preparació de la desfilada per posar les carrosses a punt comença entre tres i sis mesos abans.

Les Festes de Primavera les organitza una comissió mixta formada per Ajuntament i voluntaris i té el mateix pressupost que els darrers anys, uns 53.000 euros, segons la regidora de Joventut i Festes Marta Baserba. I és que les millors carrosses i comparses reben dotacions en metàl·lic com a premi.

Segons les bases del Carroussel Costa Brava, el nombre total de persones que formin part de la carrossa i la seva comparsa no podrà ser superior a 100 persones ni inferior a 20. En el moment de la desfilada, cada carrossa haurà de comptar amb un servei d'ordre propi de, com a mínim, quatre persones, per vigilar?ne la bona marxa.

El servei d'ordre haurà de portar, com a distintiu, armilles reflectants i una d'elles haurà de tenir coneixements per l'utilització de l'extintor. El Carroussel s'anirà formant a partir de les 8 del matí del dia 15 de maig en els carrers Torroella, Cases Noves i Surera Bertran. Estarà indicat el lloc de cada carrossa i els vehicles hauran de quedar formats abans de les 14.00 h. La Comissió Organitzadora podrà exigir un control d´alcoholèmia, practicat per un agent qualificat, de tots els conductors de les carrosses en qualsevol moment de la desfilada. Així mateix la Comissió Organitzacora es reserva el dret a desqualificar persones o colles que la seva actitud impliqui un risc per a la seguretat del Carroussel.

Pel que fa a les comparses participants, per optar a premi, hauran d'estar formades, com a mínim, per 6 persones. Si bé podrà desfilar disfressat tothom qui ho desitgi, prèvia inscripció. En cas que la comparsa necessiti acompanyants, aquests també han d'anar disfressats. La participació d'una comparsa totalment infantil requerirà el suport d'una persona adulta com a responsable.

Pel que fa als premis, en l´apartat de carrosses inèdites, les quantitats de diners van des dels 3.000 euros pel primer premi, als 1.000 per al vuitè. En les no inèdites, les quantitats van dels 500 pel primer classificat, fins als 200 per al desè. El primer premi de les comparses inè dites se situa en els 600 euros i 300 per al setè classificat. Les comparses no inèdites tenen premnis que van des dels 350 euros per als primers, i els 160 per als sisens.

Més de 25.000 persones

L´any passat la Colla Garnatxa va guanyar el primer premi de l´apartat de carrosses inèdites del Carroussel Costa Brava de Palafrugell i el Trofeu honorífic Carnaval de Carnavals, amb la carrossa The Game Go On. El Carroussel-celebrat el 31 de maig-va ser seguit per unes 25.000 persones, amb una desfilada que va durar al voltant de les cinc hores i va servir per posar el punt i final a les 53es Festes de Primavera de Palafrugell.

En l´apartat de carrosses inèdites van presentar-se set colles, corresponent el segon premi a Als espartans? Ni pessigolles, de la colla Pessigolla. El tercer premi fou per a Scripta Verba de la colla Imaginació. En quart lloc va quedar 10 anys fent Kàsting de la colla EKSI. La colla Júniors, amb Els Súpers, va endur-se el cinquè premi. En l´apartat de carrossa no inèdita hi van prendre part deu colles: el primer premi de la categoria fou per a la colla Amb Bon Rotllo, de Riells i Viabrea, amb Faula del Montseny. Pels carrers de Palafrugell van desfilar també quatre comparses inèdites, amb un primer premi per a Venim de l´Amazones, de la colla Nova Generació de Palafrugell. El concurs de comparses no inèdites, amb sis participants, el va guanyar la colla Les Braves de Palafrugell amb Les Braves anem de conte. El Carroussel Costa Brava de Palafrugell celebrat el passat diumenge, és l´acte més emblemàtic de les Festes de Primavera de la localitat.

Nou espectacle pirotècnic

Foc a la torre! és el nou espectacle que combina música i pirotècnia que tindrà lloc dissabte a la nit i que anirà a càrrec d´Els Ducs del Foc i Els Grallers del Montgrí. Abans, però, hi haurà una cercavila pel c. Pi i Margall, peixateries i espectacle final a la plaça de Can Mario. Segons explica la regidora de Joventut i festes Marta Baserba, «no serà el clàssic castell de focs, els Ducs del Foc ho defineixen com un espectecle multimèdia que realitzaran a base de torxes i bengales vermelles i blanques per simular que la Torre de la plaça de Can Mario s´està incendiant».