La vaga de metges d'ahir a l'hospital de Palamós va provocar l'anul·lació de sis operacions i reprogramar les visites a consultes externes de 212 pacients. Era la segona vaga que el sindicat Metges de Catalunya convoca a l'hospital, la primera va ser una aturada de quatre hores el 17 de març i la d'aquest dijous va ser de 24 hores. El sindicat va xifrar el seguiment en un 55% als grans serveis de l'hospital, mentre que la direcció va assegurar que van secundar la vaga 21 dels 128 metges que treballaven, un 16%. «L'afectació ha estat baixa», va assegurar el director assistencial de l'hospital, Xavier Pérez. Una trentena de facultatius van concentrar-se a les portes de l'hospital i, després, es van desplaçar a l'ajuntament, on van llegir un manifest. El principal escull entre les dues parts són les discrepàncies en l'organització i remuneració de les guàrdies. «Ens tenen en condicions súper precàries», va afirmar el delegat de Metges de Catalunya a l'hospital, Josep Antoni Duran, que no descarta noves jornades de vaga o una aturada indefinida.

El ball de xifres sobre el seguiment de la vaga es va repetir, com ja va passar amb la primera aturada del 17 de març Metges de Catalunya va xifrar en més de mig centenar els facultatius que no van treballar, mentre que la direcció del centre va limitar la participació a 28 facultatius dels 99 que treballaven-. La direcció va afirmar ahir que un 16% dels facultatius que havien de treballar la van seguir, davant del 55% que deia el sindicat. La direcció també va informar que de les 1.131 visites programades a l'àrea de consultes externes, la vaga va afectar-ne 212 (un 19% del total). També es va veure afectades les àrees de quiròfan, hospital de dia quirúrgic i cosultes externes. Dels 35 pacients programats al bloc quirúrgic, la vaga va afectar a sis pacients (17%), va precisar la direcció del centre.

Finalment, va afegir que l'aturada no va afectar l'hospital de dia mèdic, diagnòstic per la imatge, rehabilitació, laboratori, farmàcia, nefrologia, cardiologia, digestologia, neurologia, oftalmologia, otorinolaringologia, ginecologia, traumatologia, reumatologia, pneumologia.

El sindicat va afirmar que l'aturada va tenir un seguiment del 100% a pediatria, nefrologia, cirurgia, dermatologia i medicina interna, mentre que cap quiròfan de cirurgia va estar operatiu el matí i la tarda.

Quant a les reivindicacions, el sindicat reconeix que després de la primera aturada han apropat posicions amb la direcció, però veu les millores insuficients. Així, Duran va explicar que «el gran punt de desacord» està relacionat amb l'organització i la remuneració de les guàrdies dels facultatius.

«No entenem per què l'hospital retribueix la guàrdia aplicant el preu del conveni i no a preu d'hora ordinària, com fixen diverses sentències del Tribunal Suprem», va explicar Duran. Una altra de les escletxes que els separen de la direcció és l'exoneració de fer guàrdies localitzables per als metges de més de 50 anys. «Si estan exonerats els que fan guàrdies amb presència física i no els que són localitzats, això fa que un professional de 60 anys hagi de venir corrent a les quatre de la matinada si el truquen, no té sentit», va afirmar el delegat sindical.

Duran va demanar a la conselleria de Salut que faci palès el seu «nou tarannà conciliador i negociador» i intervingui davant l'empresa. En la lectura del manifest, també va incidir que l'organització de les guàrdies mèdiques «no busqui només la manera d'estalviar, sinó que respongui a les necessitats assistencials i a la voluntat de prestar un servei d'alta qualitat».

No millores econòmiques

Per la seva banda, el director assistencial de l'hospital va recordar que han arribat a acords en els punts relacionats amb el transport sanitari urgent i la formació i va assegurar que treballen per «intentar solucionar els problemes de les guàrdies». Segons Pérez, la direcció està d'acord en fer una millora organitzativa, sobretot en les àrees més conflictives com cirurgia, pediatria o traumatologia. «Des del punt de vista retributiu, fer canvis és més complicat perquè no podem fer cap millora econòmica en relació al conveni», va afirmar, el qual, s'ha de dir, no va ser aprovat pel sindicat Metges de Catalunya.

Cap al migdia, els metges van desplaçar-se fins l'Ajuntament de Palamós, on van reunir-se amb l'alcalde i president del Patronat de la Fundació Hospital de Palamós, Lluís Puig, a qui van demanar la col·laboració per resoldre el conflicte.