L'execució del projecte Life Pletera a l'Estartit ha permès consolidar el tram final de la mota nord de la Gola del riu Ter, a partir de la barrera de fusta que hi restringeix l'accés a vehicles motoritzats. Aquesta actuació s'inclou en les accions de millora del sector sud de la Pletera, on s'ha retirat una gran quantitat de plantes invasores, preferentment canya. Això ha configurat a la zona un aspecte molt més net i ampli, de manera que n'ha transformat la seva imatge, han explicat fonts del projecte Life. En aquest àmbit també s'ha retirat la sorra de la platja que ocupava espais de maresma; la recuperació en aquest sector del cordó dunar ha d'impedir la intrusió de sorres cap a espais que no li són propis.

L'arranjament de la mota ha inclòs la millora del ferm, la creació d'un espai una mica més ample al tram final, on s'hi instal·larà un aparcament per a bicicletes, la recol·locació de les pedres de l'escullera de protecció i la consolidació del baixant a la platja, per a ús dels vehicles de serveis (neteja, emergències, etc.). Amb aquesta intervenció s'ha volgut millorar la qualitat mediambiental del sector, però també reforçar el caràcter de passeig turístic que té la mota.

Malgrat ser el punt final de la Ruta del Ter, un ambiciós projecte promogut pel Consorci Alba-Ter, que utilitzen anualment centenars de senderistes i cicloturistes, aquest sector de la Gola presentava una imatge poc acollidora, fins a cert punt desordenada, i no transmetia la sensació de punt final d'una ruta tan ben valorada pels seus usuaris, han afegit les fonts. A partir d'ara, el condicionament del sector ha de provocar que l'experiència dels visitants sigui molt millor i puguin captar l'amplitud, la bellesa i els valors naturals d'aquest espai tan singular del nostre litoral, inclòs dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

D'altra banda, ahir, coincidint amb el Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000, es van organitzar des del Life Pletera diverses activitats vinculades a la difusió del projecte. Al matí va organitzar-se una jornada de portes obertes i dues visites guiades a l'àmbit d'actuació. Els visitants van poder veure l'avançat estat en què es troben les obres, que ja han encarat la recta final del procés de desurbanització i restauració ambiental. Aquesta és la fase del projecte que implica més moviment de terres i inversió. Els participants van veure in situ que ja s'ha completat la retirada de tots els elements que formaven el passeig marítim i els carrers adjacents de l'antiga urbanització, i conèixer el nou sistema de llacunes litorals.

Modelització hidràulica

Per altra banda, a la tarda estava prevista, al Museu de la Mediterrània, la presentació d'un important estudi de modelització hidràulica de la inundabilitat per avinguda fluvial i ascens del nivell del mar en el sistema de drenatge litoral del marge esquerre del Baix Ter. Aquest treball s'ha promogut en col·laboració dels projectes Life+MEDACC i Life Pletera. L'acte preveia l'assistència del director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, i de l'alcalde de Torroella de Montgrí i president de la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter, Jordi Cordon.