L´Ajuntament de la Bisbal d´Empordà negocia amb la companyia de subministrament d´aigua potable Sorea com pagar-li els 1,7 milions d´euros que li deu en factures pendents per les obres d´urbanització del Puig de Sant Ramon. L´alcalde de la Bisbal, Lluís Sais (ERC), ha explicat que l´Ajuntament necessita aquest acord perquè desbloquejarà el finançament de les inversions que hi ha pressupostades per aquest any, i que pugen 2,67 milions d´euros.

Els anys 2011 i 2012, Sorea va entregar a l´Ajuntament factures d´obres al Puig de Sant Ramon per valor de 2,4 milions d´euros. Aleshores, l´equip de govern (PSC i CiU) va decidir no abonar-les al·legant dos motius: per un costat, que un informe tècnic municipal sosté que el valor de les ­obres era d´1,5 milions i, per l´altra, perquè les obres no es podien pagar a través del rebut de l´aigua -cosa que sostenien els socialistes i un dels motius pel qual el contracte està en mans de la Comissió Jurídica Assessora perquè decideixi si és nul de ple dret, o no-.

Aquests diners, doncs, estan pendents de comptabilitzar des d´aleshores. El que ha canviat aquest any, i per la qual cosa l´Ajuntament ha de tancar l´acord amb Sorea, és que la Direcció General de Política Financera de la Generalitat ha establert que aquells ajuntaments que tenen factures pendents de pagar per un import superior al romanent de tresoreria no poden recórrer ni al romanent ni al préstec per realitzar inversions. D´aquesta manera, l´Ajuntament de la Bisbal té les inversions bloquejades fins que no resolgui aquesta situació.

Sais ha afegit que la petició de Política Financera no exigeix el pagament immediat dels diners que es deuen, sinó que les dues parts acordin com es farà aquest pagament -en aquest sentit, ha precisat que l´import efectiu que deu l´Ajuntament a Sorea són 1,7 milions, ja que 700.000 euros els ha d´aportar l´empresa d´acord amb el contracte-. Sais ha recordat que aquesta situació -del deute amb Sorea superior al romanent- ja es donava l´any passat, però aleshores no hi havia cap condicionant de Política Financera al finançament de les inversions.

L´alcalde ha precisat que un cop tancat l´acord i comunicat a la Generalitat, el govern local veurà quants diners del romanent i quants de préstec destina a inversions. Lluís Sais ha afegit que el procés de Política Financera i el de la Comissió Jurídica Assessora segueixen camins diferents.