El ple de l'Ajuntament de Palafrugell ha aprovat, per unanimitat, atorgar la medalla d'honor de la vila a Josep Bastons i Fàbrega. Aquest guardó és el «màxim exponent del reconeixement de la ciutat a persones que bé per actes o actuacions memorables en el temps o que per mèrits propis ben definits, tinguin una incidència clara i manifesta en pro de la ciutat».

Bastons ha estat i és un dels impulsors de l'havanera tant des del punt de vista compositiu com des del de la interpretació, amb peces pròpies tan importants com Mariner de terra endins, Tamariu Lola la tavernera, creant un corpus extens i de qualitat alhora que un cànon interpretatiu que ha modernitzat el gènere sense trair la tradició.

La Cantada d'Havaneres de Calella és un dels esdeveniments culturals de més importància anual a Catalunya i dóna valor a l'havanera com un dels gèneres populars de més rellevància del patrimoni musical i es reconeix Bastons com un dels puntals de la Cantada on ha intervingut ininterrompudament des de la primera actuació l'any 1974.

També es reconeix la dilatada carrera de Josep Bastons en el món de la música, a la dècada dels quaranta del segle XX, participant en orquestres com la Maravella o la Costa Brava o fundant el grup Peix Fregit.

També s'ha acordat atorgar el diploma al mèrit ciutadà de Palafrugell a l'Associació de Veïns i Amics de Calella i al grup d'havaneres Port Bo. Aquesta distinció es concedeix «a persones, entitats, confederacions, agrupacions, institucions, empreses, comerços, etc, que mereixin la gratitud de Palafrugell per a activitats destacades en el camp cívic, cultural, esportiu, comercial o d'altres, que donin prestigi a la vila de Palafrugell».