Nou capítol en la polèmica municipalista de Torroella de Montgrí i l'Estartit, al Baix Empordà. El passat divendres els grups municipals d´Esquerra Republicana de Catalunya-Junts i Unitat i Progrés Municipalista (UPM) van arribar a un principi d´acord per crear un nou govern. Una decisió que, molt probablement, suposarà impulsar una moció de censura per substituir l´actual equip de govern liderat per l'alcalde convergent Jordi Cordón.

Aquest diumenge, després de les crítiques que ha llançat el batlle cap a UPM, la formació política ha volgut deixar clar mitjançant un comunicat a la seva pàgina de Facebook que han fet el pas d´aliar-se amb ERC per sentit de la responsabilitat i perquè posen el poble "per sobre de tot". "La gent d´UPM tenim un sentit institucional, una seriositat política, una visió de municipi i de la seva gent", afirmen. Al mateix temps, asseguren que mai han demanat l´alcaldia, que el seu objectiu ha estat sempre "procurar un govern fort i estable" i neguen que Cordón els oferís l´alcaldia durant tres anys.

El passat divendres, ERC i UPM van arribar a un principi d´acord, un primer pas per garantir la governabilitat al municipi, després que ERC-Junts deixés el govern de CiU arran de la polèmica autorització de les vaquetes. L´alcalde, Jordi Cordón, va fer valdre el seu vot de qualitat per desempatar la votació sobre la celebració d'aquest esdeveniment a l'agost tot i que el poble s´havia declarat vila lliure de correbous.

Fins llavors els republicans havien donat suport a la llista de CiU, la més votada al poble. Davant d´aquest acte, però, ERC va trencar el seu pacte deixant Cordón amb un govern de minoria; 4 regidors dels 17 totals. Posteriorment, van començar a negociar amb UPM amb qui van arribar a un acord. Aquests dies, l´alcalde ha assegurat que li fa l´efecte que l´entesa entre ERC-Junts i UPM estava ja clara abans que els republicans trenquessin el govern i ha assegurat que des de la seva formació havien ofert a UPM l'alcaldia del poble durant tres anys.

Aquest diumenge, la formació ha respost aquestes declaracions mitjançant el seu compte de Facebook. En primer lloc, assenyalen que des del primer moment en què van conèixer la sortida dels regidors republicans de l´equip de govern van començar converses tant amb Convergència com amb ERC per arribar a pactes amb uns o altres. En aquest sentit, l´assemblea d´UPM va tenir en compte "la necessita de tenir un govern més estable, fort i transversal".

Durant les negociacions, els membres d´Unitat i Progrés Municipalista es van adonar que tenien més coincidències amb Esquerra que amb CDC. "Per posar un exemple, en el cas de la modificació del Pla General per ubicar un Mercadona a la zona residencial del Mas Déu, la posició d´ERC-Junts va ser clara en el mateix sentit que la nostra, oposició a canviar una zona d´habitatges socials per una comercial", assenyalen en el comunicat. En aquest sentit, subratllen que des de CDC només els van dir que "l´expedient estava ja en el calaix i descartat perquè no havia assolit la suma necessària però que seguien pensant que era la millor opció pel poble".

A més, desgranen que durant les trobades, amb ERC-Junts van poder parlar més d´objectius de mandat i planificació a curt i llarg termini; uns elements de visió municipalista que van trobar a faltar en els plantejaments dels convergents.

Al mateix temps, des de la formació de Torroella de Montgrí volen respondre les crítiques i afirmacions que ha fet Cordón en alguns mitjans de comunicació on assegura que va oferir a UPM l´alcaldia durant tres anys. "Des que es va trencar el pacte de govern entre CDC i ERC-Junts, UPM agafava un paper decisiu en la composició del nou ajuntament", expliquen. Segons assenyalen, durant aquest any han hagut de posicionar-se de forma clara i sempre ho han fet prioritzant la legislatura. Per això assenyalen que, des del principi, van voler posar les coses fàcils i neguen que, en cap cas, demanessin l´alcaldia a cap dels dos partits com a moneda de canvi pel seu suport.

"Prioritzem, com sempre, el millor equip de govern possible per tirar endavant les propostes de millora pel nostre municipi. A tots dos se´ls va especificar que no demanaven l´alcaldia i que la prioritat sempre era fer el millor govern possible, fort i amb la majoria suficient per salvar els tres anys de legislatura que queden", assenyalen. En aquesta línia, subratllen que tot i que els haguessin fet qualsevol oferta en aquest sentit no hagués tingut cap valor ni importància.

"Mai vàrem ser conscients d´aquest oferiment tan clar com ara manifesta a la premsa Jordi Cordón. Si tan clar ho tenia ens el podia haver fet més explícit en les dues reunions que vàrem tenir", afegeixen en el comunicat. Tot i aquesta puntualització, afirmen que els regidors del partit no haguessin canviat de posicionament perquè les dos formacions parlen "llenguatges polítics molt diferents". "La butaca que diu que volíem en tot cas la voldria mantenir ell que ha arribat suposadament a oferir l´alcaldia un altre cop per mantenir-se en el govern", critiquen.

Per últim, des de la formació argumenten que venen "temps nous" i que aposten per un projecte plural i mantenir la "magnífica relació" que han tingut amb totes les forces del consistori fins ara. "Esperem poder demostrar als que tenen dubtes, pensin com pensin, que hem pres la decisió correcta. Esperem de tot cor no decebre-us", conclouen en el comunicat.