L´Ajuntament de Palamós vol que l´empresa que realitza el servei de socorrisme a les platges del municipi disposi de treballadors que parlin el català. Ho va explicar ahir el regidor de Medi Ambient, Xavier Lloveras (ERC), i la petició a Pro-activa Servicios Acuaticos (l´empresa concessionària) està motivada per la queixa que una usuària de la platja de la Fosca va fer diumenge a través del seu compte de les xarxes socials sobre la manca d´atenció perquè ella s´havia dirigit en català al socorrista.

Aquesta usuària, que al compte de Facebook s´anomena Lioba Costa, va exposar que el seu fill havia rebut una picada de medusa a l´esquena. En adreçar-se al socorrista, «no m´ha volgut atendre perquè no li ha semblat bé que em dirigís a ell en català». I afegia que «li he demanat que ens atengués en castellà ja que la salut passa per davant de qualsevol disputa lingüística, però s´hi ha negat en rodó». La mare acompanyava l´escrit amb tres imatges del socorrista assegut a la cadira de vigilància. Amb la sensibilitat existent amb el tema lingüístic, la queixa va córrer com la pólvora i el socorrista va ser vilipendiat, a la xarxa.

És així com Lloveras va conèixer la queixa i va demanar-ne explicacions a l´empresa concessionària, que vigila les platges palamosines des de fa quatre anys. Segons l´informe que l´empresa va facilitar al regidor, el nen va ser atès al lloc de socors. La mare es va dirigir inicialment al socorrista de la cadira de vigilància el qual, segons va comunicar l´empresa al regidor, va entendre el que li deia la mare i l´hauria adreçat, en castellà, a la caseta de socors perquè és allà on fan les cures, ja que la cadira és per fer vigilància visual i no la podia deixar.

Lloveras va posar de manifest que el que es van dir només ho saben ells, però «el servei es va donar». Quant a la qüestió lingüística, el regidor va exposar que les bases de la concessió no demanen que se sàpiga parlar català -i va exposar que si l´empresa no troba personal a la zona, ha de recórrer a socorristes d´altres procedències-. No obstant això, plantejaran a l´empresa que hi hagi socorristes que parlin català a totes les platges del municipi. L´empresa va emetre un comunicat on afirmava que el nen havia estat atès i anunciava un expedient per esbrinar què havia passat.