ERC denuncia irregularitats greus en la recollida de residus a Forallac

Expliquen que l'empresa beneficiària (Servitransfer) presta el servei des de fa 16 anys sense contracte i que paga el cotxe que utilitza l'alcalde

14.07.2016 | 17:51
El grup municipal d´ERC a Forallac
El grup municipal d´ERC a Forallac

El grup municipal de Tots Som Forallac (ERC) ha denunciat públicament aquest dijous que el servei de recollida de residus s'està fent sense contracte, com a mínim, des de fa setze anys. Després de demanar reiteradament tenir accés als contractes subscrits entre el consistori i Servitransfer, els republicans han comprovat que no existeixen tals documents escrits. Segons la cap de llista, Marta Puig, la secretària i interventora municipal ha al·legat que la contractació era de tipus verbal. Una situació "anòmala" i "il·legal", en paraules dels republicans, que adverteixen dels possibles perjudicis econòmics. Tant pel que fa a la possible exigència d'indemnitzacions per part de la companyia com per les taxes cobrades als contribuents, que no estarien justificades

ERC de Forallac havia demanat en l'apartat de precs i preguntes del ple municipal i mitjançant tres escrits –registrats l'11 d'abril, el 4 de maig i el 22 de juny d'enguany- tenir accés als contractes que vinculen el consistori amb la companyia Servitransfer, prestadora del servei de recollida de residus i neteja dels contenidors d'escombraries, almenys des de l'any 2000.

Malgrat la insistència, les respostes no arribaven o eren "vagues" per part d'alcaldia, segons relata la líder de l'oposició, Marta Puig, que va començar a indagar en voler comparar les taxes municipals d'aquest servei amb les fixades pel consell comarcal.

La sorpresa i indignació van arribar en constatar que no existeix cap document regulador de la licitació, sinó que la contractació era de tipus verbal, tal com els va explicar la secretària i interventora municipal.

La situació és "absolutament anòmala" i "preocupant", ha dit Puig, ja que l'article suposa una "il·legalitat". I és que l'article 28 de la llei de contractes del servei públic prohibeix expressament la contractació verbal. L'equip de govern no pot al·legar desconeixement jurídic i això pot suposar efectes econòmics negatius per al poble i els seus ciutadans.

D'una banda, per la possible exigència d'indemnitzacions per danys i perjudicis que pugui fer Servitransfer cap a l'ajuntament. De l'altra, per l'import de les taxes que s'han estat cobrant aquests anys als veïns del municipi, que no es fonamenten en cap informe ni justificació.

El cotxe de l'alcalde, en entredit

En la roda de premsa per donar a conèixer aquests detalls, els regidors d'ERC a Forallac també han denunciat que el cotxe "de gamma alta" que l'alcalde, Josep Sala, utilitza habitualment consta a nom, precisament, de Servitransfer.

Els republicans recorden que la companyia va interessar-se en la ubicació d'una planta de transferència de residus dins del terme municipal. "Un projecte polèmic del qual l'alcalde sempre n'ha estat avalador", ha afegit la líder d'ERC, que ha demanat a Sala que deixi de fer ús del vehicle en qüestió i que expliqui a qui pertany.

Ple extraordinari en 15 dies

Per tot plegat, Tots som Forallac ha demanat la convocatòria d'un ple extraordinari a l'ajuntament, que tindrà lloc en el termini màxim de quinze dies hàbils, atès que se supera la quarta part del nombre de regidors del consistori amb què ja es fa obligatòria la seva celebració.

Davant de la "nul·litat" en la prestació de la recollida de residus, ERC proposa regularitzar "provisionalment" el servei a partir d'un "contracte menor", en la línia del que estableix la legalitat vigent, i insta els serveis administratius municipals a iniciar de manera "immediata" la redacció dels plecs per poder formalitzar la contractació del servei abans de tres mesos.

De moment, els republicans no es plantegen acudir als tribunals. Volen demanar a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat que emeti un dictamen al respecte, i que els serveis jurídics del Consell Comarcal del Baix Empordà es pronunciïn sobre els possibles efectes i responsabilitats que puguin derivar-se de l'actuació de l'equip de govern.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

El setmanari ganxó «Àncora» tanca després de 69 anys de vida

Els responsables del setmanari de Sant Feliu de Guíxols Àncora han anunciat que la publicació...

Analitzaran roba trobada al fons marí de s´Agaró per si és dels desapareguts

Si hi ha el mínim indici que podria ser de la parella desapareguda, la recerca es reprendrà

Rep l´alta després de 113 dies ingressat el segon bomber amb botulisme

De totes les jornades que ha estat a l'hospital Josep Trueta, 99 les ha passat a la Unitat de...

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

Ricard Font es compromet a estudiar els suggeriments del territori sobre les carreteres i diu que...

Segueix a s´Agaró la recerca de la parella desapareguda dijous

Els Mossos d´Esquadra continuen investigant les circumstàncies de cas

Platja d´Aro incorpora clàusules socials en la contractació municipal

També aposta per incrementar la transparència en els processos que tenen menor publicitat

Enllaços recomanats: Premis cinema