El camí de ronda del tram de cala Moreta, a l'Illa Roja de Begur, ja es troba reobert després que s'hagin enllestit les obres d'estabilització dels talussos que hi donen per garantir la seguretat als usuaris. L'actuació d'estabilització, que ha tingut un cost de 59.598 euros assumits totalment per l'Ajuntament de Begur, s'ha concretat, sobretot, en posar malla metàl·lica en els llocs de despreniments i reforçar o canviar part de la col·locada el 2005, que també va assumir la corporació. "Era una obra urgent i prioritària", ha afirmat l'alcalde, Joan Loureiro, que ha afegit que s'ha fet ara en detectar-se els despreniments de pedres.

Fonts municipals han informat que l'actuació ha consistit a col·locar tanca metàl·lica recoberta de plàstic -per evitar l'oxidació- a gran part del talús del camí de ronda de cala Moreta. Fins i tot, en algun punt s'ha reforçat aquesta tanca amb una altra amb anelles, ja que és un punt molt inestable. A més, també s'han col·locat en una altra zona vuit barretes de tres metres de profunditat per assegurar-la.

D'altra banda, s'ha millorat la tanca en dos punts que donen directament a la platja: s'ha reforçat i ampliat la zona de protecció del sector del penya-segat que dóna al mig de la platja de l'Illa Roja, alhora que s'ha canviat la tanca oxidada que hi ha al talús del tram de platja que no té camí de ronda. En aquest punt, durant les obres, es va decidir fer caure una pedra de grans proporcions.

Detecció de despreniments

L'actuació s'ha fet arran de la detecció de despreniments. Una detecció que ha estat possible a través dels controls periòdics dels penya-segats del litoral begurenc que fa l'enginyer de camins Josep Santandreu per encàrrec de l'Ajuntament. Dins aquests controls, l'enginyer preveu noves actuacions d'estabilització geològica i proteccions. Això ha servit de base a l'empresa Geotalud, juntament amb les observacions practicades.

L'Ajuntament de Begur ha actuat d'acord amb la Llei de Costes de 1988 i l'Ordre sobre les Normes de seguretat humana en les zones de bany, que exposen que és de competència municipal garantir la seguretat dels usuaris de les platges. Tot i que la mateixa llei també diu, que corresponen a l'Estat les obres i actuacions d'interès general, entre les quals s'inclouen les de defensa i conservació del domini públic marítim-terrestre i les d'accés públic al mar.