Un foc a l'Estartit obliga a evacuar 475 persones

El director territorial d´Interior apunta a un llamp o una «irresponsabilitat» l´origen de l´incendi al Rocamaura

08.08.2016 | 07:18

Just el dia que el Departament d´Agricultura va decidir restringir l´accés a peu i de vehicles al massís del Montgrí per l´elevat risc d´incendi es va declarar un foc a les quatre de la tarda a la muntanya Rocamaura de l´Estartit que va acabar cremant 5 hectàrees i obligant a evacuar preventivament 475 persones del càmping l´Estartit i la urbanització Torre Moratxa, bàsicament per evitar intoxicacions per inhalació de fum. L´estació meteorològica de Torroella va marcar ahir 29,6 graus de màxima amb una humitat del 35%. El telèfon d´emergències va atendre 247 trucades de veïns alertant del foc.

El foc va quedar estabilitzat gairebé a tres quarts de set de la tarda i totes les persones evacuades van poder tornar a casa seva i no es va haver d´utilitzar la sala polivalent de l´Ajuntament que s´havia habilitat ni els 400 matalassos, mantes i vitualles que tenia preparades la Creu Roja. Encara que el foc estava controlat, al tancament d´aquesta edició hi continuaven treballant una dotzena de dotacions terrestres de les 17 que s´havien activat, però es van retirar els tres helicòpters bombarders i els dos avions de vigilància i atac.

El director dels Serveis Territorials d´interior, Albert Ballesta, va explicar que el foc va començar al marge d´un camí, prop de l´antena que hi ha al cim de la muntanya Rocamaura i va apuntar la possibilitat que un llamp o una «irresponsabilitat» humana haguessin originat el foc.

En l´extinció de l´incendi també hi van col·laborar quatre vehicles d´intervenció i 13 voluntaris de la Federació de les ADF Gavarres, diverses patrulles dels Mossos d´Esquadra, efectius del Sistema d´Emergències Mèdiqeus, de Protecció Civil, membres del cos d´Agents Rurals, Policies Locals i efectius de la Creu Roja de Catalunya.

Agricultura pretenia mantenir activat el Pla Alfa nivell 3 al massís del Montgrí fins aquesta nit per temor a que l´entrada de tramuntana i mestral augmenti el risc d´incendi en aquesta zona. Desobeir la prohibició d´accés pot costar 3.000 euros.

La por a la simultaneïtat

L´incendi de l´Estartit i els que també es van declarar ahir a la Pobla de Montornès (225 hectàrees) i Pontils van posar Catalunya en fase d´alerta per la simultaneïtat amb què es van produir. La preocupació més gran dels cossos d´emergència era poder atacar ràpidament els focs del Baix Empordà i de Pontils  per evitar que anessin creixent i això obligués a retirar dotacions de l´incendi de la Pobla de Montornès o no poder-ne enviar més.

Sufocat el foc de Cruïlles i Monells

L´incendi que dijous es va declarar a Cruïlles i Monells va quedar sufocat ahir. Els bombers van poder donar-lo per controlat a un quart de deu del matí i la superfície total cremada es va comptar en 53,6 hectàrees (47,53 pertanyen a correus i 4,68 d´arbrat, matoll, pastura, vegetació urbana i terreny improductiu).L´incendi es va originar presumptament per una negligència pels volts de dos quarts de quatre de la tarda en un marge de la carretera que mena a la Bisbal i va avançar ràpidament empès per la marinada. El foc va obligar a desallotjar vuit persones del mas Sisot, el mas La Torre i una hípica propera i mobilitzar 13 mitjans aeris i més de mig centenar de vehicles dels diferents cossos d´emergència i tractors cisterna dels agricultors.

La directora territorial d´Agricultura, Elisenda Guillaumes, va apuntar la possibilitat que l´origen de l´incendi fos una negligència atribuïda al llançament d´una burilla tot i que no s´ha trobat cap punta de cigarreta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places
Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

El govern engega el procés perquè sigui una realitat en dos anys i s'enterri el debat de fer-lo...

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

Afectarà l'àmbit que és competència de Ports, des del moll fins a la rotonda del torrent d'en Planes

La recerca a Sant Antoni dels desapareguts no aporta noves pistes

La troballa de roba i objectes que van fer els Mossos d'Esquadra fa pocs dies i aquest cap de...

Un decret de Sais sobre Sorea engega una nova polèmica amb l´oposició

Sais ha afirmat que l'únic acord que pren en el decret és treure aquest import -que correspon al...

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

El ple de la corporació debatrà avui una moció presentada pels republicans perquè el permís...

Suspenen la recerca de la parella desapareguda fa dotze dies a s´Agaró

La mala visibilitat i el fort onatge han obligat els serveis d'emergència a retirar-se de la zona

Enllaços recomanats: Premis cinema