Anul·lada també l'autorització ambiental de 2012 de Vacamorta

La Generalitat la va aprovar malgrat que una sentència ja desestimava la de l'any 2003

08.08.2016 | 07:18
Imatge del juny de l´any passat del recobriment de terra de l´abocador de Vacamorta.
Imatge del juny de l´any passat del recobriment de terra de l´abocador de Vacamorta.

Cap document aprovat i atorgat per la Generalitat de Catalunya sosté ja l'abocador de Vacamorta, a Cruïlles, perquè tots han estat anul·lats judicialment. Després de l'autorització ambiental del 2003 i del Pla Especial de 2011, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat la renovació de l'autorització ambiental que el Departament de Territori i Sostenibilitat va concedir a Recuperació de Pedreres SL l'any 2012 per seguir l'explotació. Aquesta autorització ambiental tenia una vigència de vuit anys i l'administració catalana la va concedir malgrat que ja hi havia una sentència del TSJC que anul·lava la donada el 2003. Per passar per sobre aquest fet, la resolució de Territori i Sostenibilita va argumentar que, aleshores, la sentència no era ferma ja que la Generalitat havia presentat un recurs de cassació. Al final, el Tribunal Suprem va ratificar l'anul·lació de l'autorització del 2003, cosa que va permetre dos anys més d'explotació de l'abocador amb la del 2012.
Ni una sentència ni l'oposició de l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, de la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles i de la Mancomunitat d'Aigües i Serveis del Baix Empordà van impedir que la Generalitat renovés l'autorització ambiental el 12 de juny de 2012. Davant la manca de cas de la Generalitat a les seves al·legacions, l'entitat contrària a l'abocador va impugnar la resolució que renovava el permís ambiental i, el 14 de març d'aquest any, la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catlunya va dictar la sentència que anul·la l'autorització i condemna la Generalitat i Recuperació de Pedreres a pagar les costes a parts iguals. La sentència era recurrible.
A més, ordena a la Generalitat a executar "la restauració del lloc a la situació que hi havia amb anterioritat a l'acta recorreguda", és a dir, si anteriorment també hi havia una autorització ambiental que va ser anul·lada (la del 2003), el tribunal ordena que les antigues argileres de Vacamorta quedin netes de residus. Precisament, una actuació que exigeixen diferents col·lectius -entre ells el mateix Ajuntament i la PAAC-, però que la Generalitat no està disposada a dur a terme.

Al costat de l'empresa
De fet, des del moment que es va tancar l'activitat a l'entrada de residus, el conseller que ho va ordenar, Santi Vila, ja va manifestar que l'aposta de l'administració catalana és deixar els residus on estan i segellar l'abocador. Els opositors a l'abocador també retreuen a la Generalitat que sempre ha estat al costat de Recuperació de Pedreres, recorrent les sentències contràries als interessos d'aquesta -que han estat totes- i ignorant el que deien -com és el cas de la renovació de l'autorització de 2012, quan ja n'hi havia una que declarava il·legal la que es va atorgar el 2003. Un procés al final del qual les sentències han demostrat que la Generalitat no tenia raó en res.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places
Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

El govern engega el procés perquè sigui una realitat en dos anys i s'enterri el debat de fer-lo...

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

Afectarà l'àmbit que és competència de Ports, des del moll fins a la rotonda del torrent d'en Planes

La recerca a Sant Antoni dels desapareguts no aporta noves pistes

La troballa de roba i objectes que van fer els Mossos d'Esquadra fa pocs dies i aquest cap de...

Un decret de Sais sobre Sorea engega una nova polèmica amb l´oposició

Sais ha afirmat que l'únic acord que pren en el decret és treure aquest import -que correspon al...

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

El ple de la corporació debatrà avui una moció presentada pels republicans perquè el permís...

Suspenen la recerca de la parella desapareguda fa dotze dies a s´Agaró

La mala visibilitat i el fort onatge han obligat els serveis d'emergència a retirar-se de la zona

Enllaços recomanats: Premis cinema