La nova ordenança municipal de civisme de Forallac ha entrat en vigor aquest mes. L'objectiu del reglament és millorar la qualitat de vida i a fomentar la cohesió social al municipi.

L'Ajuntament ha informat que amb aquesta eina es vol vetllar pel manteniment de l'espai públic en condicions adequades i fomentar la corresponsabilitat dels ciutadans, fent-los prendre consciència de la importància de l'aportació personal de cadascú, en un espai de tots. També es fixa un règim sancionador, tal com estableix la llei, per a les infraccions que es produeixin.

L'ordenança regula els drets i deures de l'Ajuntament i la ciutadania per aconseguir els objectius fixats. Es detallen els principis bàsics de la convivència, que s'han de basar en el respecte i la solidaritat, i els drets dels ciutadans a gaudir dels espais públics en condicions de seguretat, i a no haver de suportar situacions de risc o de perill que limitin el benestar i la intimitat.

En aquest sentit, es regulen les normes pel que fa a la utilització tant dels espais com dels béns i serveis de domini públic (parcs i jardins, mobiliari urbà, fonts, arbrat, enllumenat, etc.), ha exposat l'Ajuntament.

Un capítol important de l'ordenança fa referència a la tinença d'animals. En aquest apartat es detallen les responsabilitats generals dels propietaris cap a les seves mascotes i les responsabilitat que tenen pel fa a la convivència i a l'ús de la via pública (deposicions, vigilància, lladrucs, etc.).

L'ordenança contempla un capítol destinat a infraccions que es classifiquen segons siguin lleus, greus o molt greus, i es fixen els imports de les sancions. Les infraccions lleus es sancionaran, tal com estableix la llei, amb multes de 100 fins a 750 euros; les greus amb multes de 750,01 a 1.500 euros i les molt greus amb multes de 1.500,01 a 3.000 euros, ha informat l'Ajuntament de Forallac.

Núria Lagraña, regidora de Ciutadania de Forallac, s'ha mostrat molt satisfeta de «poder disposar, després d'un acurat treball jurídic i tècnic, d'una eina efectiva per resoldre les situacions i circumstàncies que puguin afectar la convivència o alterar-la; i per preservar l'espai públic com a lloc de convivència.»