La reserva marina de ses Negres de Begur compta amb una segona alga invasora (Womersleyella setacea), que presenta un aspecte filamentós de color vermellós. La planta marina prové d'Austràlia i s'ha detectat durant una jornada de treball organitzada després de detectar una primera alga invasora (Caulerpa cylindracea). S'ha detectat després de participar en una immersió que s'ha fet arran d'aquesta jornada. Enguany, aquesta nova espècie invasora s'ha trobat més al nord, a Roses. Aquesta segona alga detectada té, segons els experts, un gran creixement vegetatiu, afecta sobretot els fons coral·lígens i també fons rocosos. La primera vegada que es va detectar al Mediterrani va ser a la costa francesa el 1989. Des del 2006, es té coneixement de la presència d'aquesta espècie a la zona de Palamós.

Durant les conclusions de la jornada de treball, la investigadora d'espècies invasores i professora de la UdG, Emma Cebrián, va anunciar que s'havia detectat una segona alga invasora a la reserva de ses Negres. El seu nom científic és 'Womersleyella setacea' i és la segona espècie d'aquest estil que es troba a la zona. Aquesta espècie té un gran creixement vegetatiu, afecta sobretot els fons coral·lígens, com també fons rocosos.

La primera vegada que es va detectar al Mediterrani va ser a la costa francesa, l'any 1989. Cinc anys més tard, es va localitzar ja a les illes Balears, on és molt extensa. L'arribada a Catalunya es va produir el 2006 i es va detectar per primer cop a la zona de Palamós. Segons Cebrián, la seva presència a la zona de ses Negres és "incipient", en la línia del que passa també amb la primera espècie detectada a la reserva. "Ara, l'índex a ses Negres és baix, però no cal estar alerta perquè l'any que ve pot ser alt", ha remarcat Cebrián.

Per exemple, la 'Caulerpa cylindracea' pot créixer dos centímetres al dia i arribar a recobrir tot el fons en poc temps. Aquesta primera espècie es va trobar al litoral de Vilanova i la Geltrú el 2008 i, cinc anys més tard, ja aparèixer a la Costa Brava sud, a la zona de Blanes. Malgrat tot, des de llavors no ha progressat cap al nord. Tanmateix, se n'ha trobat a la cala Canyelles de Roses.

Observar i comunicar la presència de l'alga

Cebrián, juntament amb una altra investigadora del CSIC, Maria Garcia, van remarca que cal primer conèixer l'abast de les colònies d'aquestes algues invasores abans de plantejar cap acció. Per això, han demanat implicació a col·lectius com pescadors, entitats ambientals, i clubs de submarinisme per tal que observin i, si detecten aquesta espècie, ho comuniquin. En aquest sentit, l'Associació Sotaigua de Begur, impulsora de la jornada i de la neteja submarina que va descobrir la primera alga invasora, ha decidit col·laborar i s'ha adherit a la Xarxa d'Observatoris Sentinella de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, que coordina l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) de Barcelona.

Per part de l'Ajuntament de Begur, l'alcalde de Begur, Joan Loureiro, va anunciar que des de Medi Ambient es treballarà per mirar de prendre accions, conjuntament amb la Generalitat i els científics, davant la presència de les algues invasores. A la jornada també hi va assistir el secretari de l'eurodiputat Francesc Gambús, Oriol Làzaro, que va explicar que, recentment, han demanat a la Comissió Europea que prengui mesures contra l'esmentada alga invasora de ses Negres. Làzaro treballarà, juntament amb els científics, en la creació d'una llista d'espècies invasores marítimes perquè siguin acceptades per la Unió Europea, ja que actualment, de marina, no n'hi ha cap.