Servitransfer SL vol recuperar el servei de recollida d'escombraries de Cruïlles que l'Ajuntament va adjudicar l'any 2012 a l'empresa AJ Ruz SL i amb la salvaguarda que li confereix la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga l'Ajuntament a iniciar un nou procediment, el propietari de l'empresa, Josep Mayola, s'ha querellat contra l'alcalde, Salvi Casas (Avenç-AM), i la secretària municipal per un delicte de prevariació i falsificació documental. La querella -interposada per l'advocat Carles Monguilod- va ser admesa tràmit el 23 de novembre pel Jutjat d'Instrucció número 3 de la Bisbal d'Empordà i denuncia com l'alcalde i la secretària haurien prescindit dels tràmits formals per a l'adjudicació del concurs i haurien falsificat l'oferta econòmica de l'empresa adjudicatària.

La prevaricació vindria donada pels suposats «vicis» que es van produir en el procés d'adjudicació i que es van materialitzar en l'alteració de l'ordre d'apertura dels sobres que contenien les pliques presentades per les tres empreses que optaven al concurs -Servitransfer, AJ Ruz i Transports i Ecoserveis Geli- i el secretisme amb què es va dur a terme.

Les tres empreses havien presentat la seva oferta amb tres sobres diferents, tal com obligava el Plec de Clàusules: el primer contenia la documentació administrativa, el segon incorporava la documentació econòmica i el tercer la documentació tècnica.

La Llei de Contractes del Sector Públic especifica que la Mesa de Contractació ha d'obrir primer el sobre amb la documentació administrativa, després la tècnica i en últim lloc, i en un acte públic, el sobre amb la proposta econòmica.

En el cas denunciat per Servitransfer, la Mesa de Contractació -constituïda el 14 de novembre de 2012- va iniciar el procediment obrint el sobre amb la documentació administrativa i després, «conculcant de forma burda i grollera tant la legislació vigent com el mateix Plec de Clàusules», l'oferta econòmica en un acte que no va ser públic.

Aquesta injustificada alteració de l'ordre establert per llei va permetre que la valoració tècnica es realitzés coneixent les ofertes econòmiques realitzades per les tres empreses, quan el judici tècnic hauria de ser anterior a conèixer el preu del servei per evitar que això influeixi en la decisió final. Però, a més, l'alcalde va acabar adjudicant el servei a l'empresa AJ Ruz sense disposar d'un acord de la Mesa de Contractació presidida per ell ni l'informe vàli d'un organisme especialitzat.

El dia després de l'adjudicació, el representant de Servitransfer va rebre un correu electrònic de la secretària municipal en el que figurava l'oferta econòmica de l'empresa guanyadora. AJ Ruz havia fixat un preu de 53.759 euros (un 10% més car que la resta), però aquesta xifra va canviar tan sols un mes després -17 de desembre de 2012-, quan la secretària li va enviar un altre correu indicant que l'oferta d'AJ Ruz era de 53.285 euros i encara el mateix dia, «mitjançant escrit amb idèntica data de sortida que l'anterior i tenint el mateix número de sortida que aquest» la xifra va baixar a 48.872 euros -Servitransfer havia licitat per 48.224,62 euros i Transports i Ecoserveis Geli per 47.459,33 euros-.

Servitransfer creu que l'alcalde i la secretària van anar acomodant l'oferta d'AJ Ruz per justificar la concessió.

L'alcalde, tranquil

Salvi Casas va comunicar ahir que, oficialment, encara no havia rebut cap comunicació de la interposició de la querella, però va negar haver comès cap prevaricació i va afirmar tenir «la consciència ben tranquil·la». «Hi pot haver errors formals, però no hi ha hagut cap tracte de favor» en l'adjudicació del contracte de recollida d'escombraries a AJ Ruz ja que «ens vam basar en un informe dels tècnics del Consell Comarcal del Baix Empordà», segons el qual aquesta era l'empresa que havia de rebre el contracte i que, si bé era l'oferta més cara, oferia més serveis. «Des de l'Ajuntament, s'ha fet tot amb transparència», va afegir.

Casas va explicar que, quan va entrar a l'Alcaldia el 2011, el seu equip de govern va decidir afrontar la regularització del contracte del servei de recollida d'escombraries, que aleshores realitzava Servitransfer. El batlle va exposar que, com passa a d'altres municipis petits de la comarca, l'empresa que realitzava el servei no tenia cap contracte.

Informe del Consell

En aquest punt, Salvi Casas va revelar que Servitransfer li va posar sobre la taula un contracte que «no podia firmar» perquè l'import exigia licitar el servei per concurs. Cosa que va procedir a fer. Va arrencar un primer procés que no va culminar en cap adjudicació per defectes de forma. La segona licitació va acabar amb l'adjudicació del contracte del servei de recollida d'escombraries del municipi a AJ Ruz seguint les indicacions de l'informe del Consell Comarcal. Servitransfer va portar el procés d'aquesta segona licitació al contenciós administratiu, el qual li va donar la raó i va anul·lar l'adjudicació, de manera que l'Ajuntament treballa ara en una tercera licitació.

Ara, però, Servitransfer s'ha querellat contra ell. Casas defensa l'adjudicació perquè era el que marcava l'informe tècnic del Consell i rebutja tenir cap prejudici amb aquesta empresa. «Servitransfer ha fet bé la feina», i va afirmar que no hauria tingut cap problema en adjudicar-li el contracte de recollida d'escombraries, malgrat la vinculació de càrrecs d'aquesta empresa amb Recuperació de Pedreres SL, gestora de l'abocador de Vacamorta, ara clausurat.