El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ha revelat que els mostrejos que l'Agència Catalana de l'Aigua i el Departament de Salut van fer quan es va detectar la contaminació dels pous que abasteixen la Bisbal d'Empordà i Forallac van donar uns resultats de concentracions molt elevats d'un dels dos herbicides que van determinar que l'aigua de la xarxa pública dels dos municipis fos declarada no apta per beure ni per cuinar. Si es té en compte que la concentració de diuró que va determinar aquesta declaració era de 0,19 micrograms per litre d'aigua, la detectada en tres pous tenia valors que anaven d'entre 1,7 a 2,25 micrograms per litre.

El conseller ha fet pública aquesta informació en resposta a una pregunta del parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot, Marc Vidal, sobre el pou de captació en què es va detectar la contaminació de l'aigua. Josep Rull no concreta en quin pou es va localitzar les concentracions elevades de diuró -i també de terbutilazina-, però sí que explica que arran de l'episodi de contaminació l'ACA va establir uns punts on prendre mostres d'aigua per determinar l'abast de la contaminació. Decidits aquests punts, l'ACA i el Departament de Salut van coordinar-se el mostreig i van prendre mostres dels pous d'abastament de la Bisbal d'Empordà i del pous d'ús agrícola. En total, es van determinar 14 punts on agafar les mostres, cinc dels quals són pous d'abastament i els nou restants, d'ús agrícola.

Nou Castell, Forallac i Noguer

Un cop analitzades per Salut, els resultats van posar de manifest concentracions elevades de diuró d'entre 1,7 i 2,25 micrograms per litre. Els pous on es va trobar aquests nivells tan alts -la normativa espanyola estableix que a partir de 0,1 micorgrams per litre, l'aigua ja no es apte per al consum humà- són els de Nou Castell, Forallac i Noguer, «els quals se situen al voltant de la llera del Daró i aigües avall de la Bisbal». També esmenta la presència de terbutilazina -quan es va declarar que l'aigua estava contaminada, la concentració era de 0,53 micrograms per litre-.

Com ja va informar aquest diari el 19 de novembre, el Departament d'Agricultura ha descartat que la contaminació provingu d'un mal ús agrari d'aquests dos herbicides ja que les mostres de planta de blat de mor i de terra preses no tenien presència de diuró ni de terbutilazina. En aquest sentit, el conseller Josep Rull manifesta en una altra resposta que «l'ACA no té prou coneixement per determinar les causes i l'origen de l'episodi d'afecció per diuró, tot i que s'ha anat acotant la zona afectada i s'ha descartat la presència d'aquest compost en la zona del nucli urbà de la Bisbal d'Empordà i aigua amunt d'aquesta zona».