Torroella de Montgrí manté la tendència positiva dels darrers dos anys en relació amb l'increment de la recollida selectiva de residus urbans i la disminució del rebuig, és a dir, del que es porta directament a l'abocador. Segons la memòria del balanç del 2016, els torroellencs i estartidencs van reciclar el 47% dels residus generats, entre el que van aportar als contenidors de selectiva (27,5%) i a la deixalleria, ha informat l'Ajuntament.

L'any passat es van generar un total de 8.345 tones de residus, 48 menys que l'any 2015. Això representa una disminució de l'1%. Pel que fa a la selectiva, es va registrar un increment global de 66 tones, un 3% més; mentre que el rebuig va disminuir en 114 tones, (-2%).

De la recollida selectiva, cal remarcar l'increment notable de la fracció orgànica, que va passar de 796 tones el 2015 a 864 tones el 2016, la qual cosa representa un increment de 68 tones, un 8% més. No obstant això, es va observar que el percentatge d'impropis, és a dir, dels residus que no haurien d'anar en aquests contenidors, va ser més elevat. Per aquest motiu, aquest any es preveu engegar un campanya de sensibilització ambiental per tal de millorar la qualitat de la fracció orgànica.

Menys paper i cartró

També es va incrementar la recollida dels envasos en 10 tones, un 4% més que el 2015, la qual cosa representa una xifra molt important ja que representa un gran volum dels residus del municipi, per bé que pesin poc. Pel que fa al paper i cartró es van recollir 551 tones, 11 tones menys (-2 %); mentre que el vidre es va mantenir pràcticament igual, amb 587 tones el 2016 i 588 tones el 2015.

Si es compara la generació de residus municipals generats entre el municipi de Torroella de Montgrí i el Baix Empordà es pot observar un percentatge inferior de rebuig i lleugerament inferior, també, en les fraccions de matèria orgànica i envasos. Per altra banda, el percentatge és superior en paper i cartró, i vidre.

Una de les novetats de l'any passat va ser l'entrada en servei el mes de juny de la planta de transferència, una instal·lació que es troba dins de la deixalleria municipal i que té com a objectiu compactar les fraccions i optimitzar el transport de residus fins als centres d'eliminació, valorització o tractament mitjançant un camió de gran capacitat. Amb aquesta instal·lació, s'han reduït els viatges, especialment en la recollida selectiva d'envasos, ja que la seva tipologia permet una compactació molt bona.

Una altra novetat va ser l'entrada en funcionament el març del servei de clavegueram mitjançant un camió propi de l'empresa concessionària. L'Ajuntament ha constatat un gran salt de qualitat i ha pogut portar a terme una planificació acurada per tal de prevenir possibles urgències en temporada alta i època de fortes pluges.