La direcció general de Sostenibilitat de la Costa i el Mar del Ministeri de Medi Ambient ja té l'estudi que analitza les dinàmiques marines i la problemàtica que afecta la platja i el passeig de Griells, a l'Estartit. El document, que ha elaborat el Centre d'Experimentació i Estudis d'Obres Públiques (Cedex), avalua el retrocés de l'espai i planteja les accions que poden fer-se per revertir la situació o minimitzar-la.

Així ho ha confirmat aquest dimarts el subdirector General per la Protecció de la Costa, Ángel Muñoz., a una delegació de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i i l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l'Estartit. A la trobada, els va confirmar la preocupació per la situació i va reiterar el compromís de prioritzar la seva resolució, van informar des de l'Ajuntament de Torroella. L'estudi es lliurarà en breu al consistori i a l'EMD.

La trobada dona continuïtat als contactes iniciats a l'octubre, quan l'Estat va iniciar les obres de rehabilitació del passeig del Molinet i que van seguir amb una reunió el 23 de gener amb el cap de Costes a Girona, Jordi Planella.

En relació amb Griells, el representant estatal els va manifestar la seva preocupació per la situació i va comprometre's -com ja va fer Planella- a donar-li màxima prioritat, sempre segons les fonts municipals. En aquest sentit, Muñoz els va confirmar que el Cedex ja ha acabat l'estudi que avalua el retrocés de la platja i planteja les accions que poder revertir-lo o atenuar-lo.

Paral·lelament, Costes valorarà els estudis que van redactar, per una banda, els tècnics de l'Associació de Veïns dels Griells i, per l'altra, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per encàrrec del Club Nàutic Estartit (CNE), per a la recuperació de la façana litoral. Als estudis es tracten diferents propostes per frenar la regressió de la sorra i per garantir l'estabilitat del passeig.

Un altre dels temes que va abordar-se a la trobada va ser el projecte per donar continuïtat el passeig dels Griells i fer-lo arribar a la zona de la Pletera. Costes va manifestar als representants torroellencs i de l'Estartit el seu interès a tirar-lo endavant per acabar d'ordenar la façana marítima en aquest sector estartidenc. Aquest passeig relligarà els dos sectors urbans dels Griells i la Pletera, on actualment s'està portant a terme un projecte Life per recuperar l'antiga zona de maresmes litorals.

Col·laboració amb el Life

La delegació també va informar al representant del Ministeri del projecte de passeig a l'àmbit portuari, per part de la Generalitat, i de la necessitat de continuació del mateix en l'àmbit competencial de Costes de l'Estat, en la zona del domini públic marítimo-terrestre, a la Platja Gran.

Finalment, van tractar-se diferents fórmules de col·laboració de l'Estat al voltant del projecte Life Pletera, per bé que de manera col·lateral i no directament dins de l'execució del projecte, que ja enceta la seva recta final. En aquest sentit, va plantejar-se la possibilitat que l'Estat intervingui d'alguna manera en les zones de l'entorn i de transició del Life Pletera i la zona agrícola, per exemple, per mitjà de l'adquisició de finques que es puguin destinar a millorar la qualitat de l'entorn natural i la seva gestió.

L'alcalde, Josep Maria Rufí, va fer un balanç molt positiu de la trobada i va dir que «ha servit per posar en comú necessitats i estratègies per poder avançar en la millora de l'ordenació del front marítim del del municipi». L'alcalde sosté que després d'haver resolt la problemàtica del Molinet, ara cal abordar amb urgència la problemàtica dels Griells.

En aquest sentit, va mostrar-se molt satisfet després la trobada i recorda que «per a l'Ajuntament és un punt prioritari, ja que afecta no només la imatge turística del municipi, sinó la seguretat dels veïns i veïnes que tenen habitatges a primera línia de mar». Rufí també va apuntar que cal abordar la situació amb la màxima determinació, atès el context de canvi climàtic i pujada evident del nivell del mar de 10 centímetres en els darrers 25 anys a l'Estartit.

Ús turístic i conservació

L'alcalde va afegir que «la gestió del front marítim municipal no és fàcil i representa un gran repte, atesa la seva complexitat, ja que cal fer compatible els usos turístics i residencials, amb la preservació d'un entorn d'alt valor mediambental, emplaçat al cor del parc natural».

A la reunió hi va assistir també el regidor d'Urbanisme, Jordi Colomí; el president de l'EMD de l'Estartit, Genís Dalmau; el director científic del Life Pletera, Xavier Quintana, i Àngel Rodríguez, president de l'Associació de Veïns dels Griells. També hi va participar la senadora d'ERC a Madrid, Elisenda Pérez, que assumirà el seguiment de les demandes municipals formulades.