Els serveis de salut mental del Baix Empordà atenen 3.049 pacients durant el 2016

El centre d'atenció i seguiment a les drogodependències visiten un total de 650 persones

21.03.2017 | 11:32

Els serveis de salut mental del Baix Empordà han atès, durant el 2016, un total de 3.049 pacients, entre adults i menors d'edat. El centre de salut mental d'adults (CSMA) ha tractat 2.219 persones, de les quals 649 han acudit al centre per primera vegada. En conjunt, han fet 11.775 visites i la majoria dels usuaris han anat a l'especialista per trastorns de l'estat d'ànim, trastorns adaptatius, psicòtics o d'ansietat. El centre infantojuvenil ha atès 830 pacients, 322 han estat casos nous. Han fet 4.212 visites, majoritàriament per trastorns de dèficit d'atenció i hiperactivitat, de conducta alimentària o d'ansietat. Segons les dades de l'IAS, el centre d'atenció i seguiment a les drogodependències (CAS) del Baix Empordà ha tractat 650 persones, 195 en primera visita. Enguany se celebren els 20 anys de la posada en servei dels centres de salut mental a la comarca.

Els serveis de salut mental del Baix Empordà donen atenció a una població de referència de 100.488 habitants majors de 18 anys i de 25.512 habitants menors de 18 anys (dades 2015). L'any 2016, el centre de salut mental d'adults ha registrat un total de 2.219 pacients atesos. En conjunt, han fet 11.775 visites, que corresponen a la suma de primeres visites, visites successives, visites externes i sessions grupals.

Segons diagnòstic, de la població atesa al centre d'adults, un 29,5% ha rebut tractament per un trastorn de l'estat d'ànim; un 19% per trastorn adaptatiu, un 17,8% per un trastorn psicòtic i un 14,3% per trastorn d'ansietat. El 8,8% restant correspon a un diagnòstic de trastorn de la personalitat.

Al centre infantojuvenil, l'equip ha atès un total de 830 pacients, del quals 322 eren casos nous. Han fet un total de 4.214 visites. Al 16,7% dels usuaris els hi han diagnosticat un trastorn de dèficit de l'atenció i hiperactivitat (TDHA), a un 10,6% un trastorn de conducta alimentària, a un 10,1% per un trastorn d'ansietat, a un 9,6% per trastorns emocionals de la infància i a un 8% per un trastorn de l'espectre autista. El 5,9% restant correspon a un diagnòstic de trastorn de la conducta.

En relació amb l'atenció a les addiccions, l'any 2016, el CAS del Baix Empordà ha atès un total de 650 persones, de les quals 195 han estat casos nous. En total, han fet 3.863 visites (suma de visites d'acollida, primeres visites i successives) però l'activitat de visites puja a 7.063 sumant-hi l'atenció per control de tòxics, dispensació de metadona, visites externes a la comunitat i a domicili, sessions grupals i acollides a famílies.

20 anys

Aquest dimecres, l'equip de salut mental del Baix Empordà de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) celebrarà una jornada commemorativa dels 20 anys de la posada en marxa dels centres de salut mental (adults i infantojuvenil) i centre de dia a la comarca. Durant la jornada, que tindrà lloc a la sala d'actes de l'Hospital Santa Caterina, faran un repàs als principals objectius aconseguits en salut durant aquests anys, així com una reflexió sobre el futur basat en quatre eixos de treball estratègics: la intervenció comunitària, la població atesa, la professió i el programa de suport a primària. La jornada clourà amb la inauguració d'una exposició fotogràfica commemorativa que porta per títol "El centre en acció", obra de Carla Montoto.

Els equipaments de salut mental del sector del Baix Empordà es van inaugurar oficialment el 10 d'octubre, al complex Eurocenter de Platja d'Aro. Més endavant, l'any 2010 van obrir a Palamós el Centre d'Atenció i Seguiment a les drogodependències.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Torroella vol més presència dels Rurals al Montgrí quan hi ha risc molt alt d´incendi

Torroella vol més presència dels Rurals al Montgrí quan hi ha risc molt alt d´incendi

L'Ajuntament exposa que entre ells i l'ADF assumeixen les funcions que haurien de ser...

Fulletó per informar dels ajuts al lloguer

Amb l'objectiu de garantir que la informació sobre el Servei Municipal d'Habitatge arribi a la...

Platja d´Aro guanya espai a Sant Feliu de Guíxols al carrer de les Gavines

Platja d´Aro guanya espai a Sant Feliu de Guíxols al carrer de les Gavines

La Comissió de Delimitació Territorial de la Generalitat ha acceptat la proposta de...

L´Ajuntament de Sant Feliu aprova retirar el nom d´Antoni Vidal de la rambla

La proposta va tenir els vots a favor de l'equip de govern i de Guíxols des del Carrer, que va...

L´Ajuntament reduirà la taxa d´ocupació pública al passeig de Llafranc

L'Ajuntament de Palafrugell reduirà la taxa d'ocupació de la via pública als...

Enllaços recomanats: Premis cinema