Els serveis de salut mental del Baix Empordà atenen 3.049 pacients durant el 2016

El centre d'atenció i seguiment a les drogodependències visiten un total de 650 persones

21.03.2017 | 11:32

Els serveis de salut mental del Baix Empordà han atès, durant el 2016, un total de 3.049 pacients, entre adults i menors d'edat. El centre de salut mental d'adults (CSMA) ha tractat 2.219 persones, de les quals 649 han acudit al centre per primera vegada. En conjunt, han fet 11.775 visites i la majoria dels usuaris han anat a l'especialista per trastorns de l'estat d'ànim, trastorns adaptatius, psicòtics o d'ansietat. El centre infantojuvenil ha atès 830 pacients, 322 han estat casos nous. Han fet 4.212 visites, majoritàriament per trastorns de dèficit d'atenció i hiperactivitat, de conducta alimentària o d'ansietat. Segons les dades de l'IAS, el centre d'atenció i seguiment a les drogodependències (CAS) del Baix Empordà ha tractat 650 persones, 195 en primera visita. Enguany se celebren els 20 anys de la posada en servei dels centres de salut mental a la comarca.

Els serveis de salut mental del Baix Empordà donen atenció a una població de referència de 100.488 habitants majors de 18 anys i de 25.512 habitants menors de 18 anys (dades 2015). L'any 2016, el centre de salut mental d'adults ha registrat un total de 2.219 pacients atesos. En conjunt, han fet 11.775 visites, que corresponen a la suma de primeres visites, visites successives, visites externes i sessions grupals.

Segons diagnòstic, de la població atesa al centre d'adults, un 29,5% ha rebut tractament per un trastorn de l'estat d'ànim; un 19% per trastorn adaptatiu, un 17,8% per un trastorn psicòtic i un 14,3% per trastorn d'ansietat. El 8,8% restant correspon a un diagnòstic de trastorn de la personalitat.

Al centre infantojuvenil, l'equip ha atès un total de 830 pacients, del quals 322 eren casos nous. Han fet un total de 4.214 visites. Al 16,7% dels usuaris els hi han diagnosticat un trastorn de dèficit de l'atenció i hiperactivitat (TDHA), a un 10,6% un trastorn de conducta alimentària, a un 10,1% per un trastorn d'ansietat, a un 9,6% per trastorns emocionals de la infància i a un 8% per un trastorn de l'espectre autista. El 5,9% restant correspon a un diagnòstic de trastorn de la conducta.

En relació amb l'atenció a les addiccions, l'any 2016, el CAS del Baix Empordà ha atès un total de 650 persones, de les quals 195 han estat casos nous. En total, han fet 3.863 visites (suma de visites d'acollida, primeres visites i successives) però l'activitat de visites puja a 7.063 sumant-hi l'atenció per control de tòxics, dispensació de metadona, visites externes a la comunitat i a domicili, sessions grupals i acollides a famílies.

20 anys

Aquest dimecres, l'equip de salut mental del Baix Empordà de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) celebrarà una jornada commemorativa dels 20 anys de la posada en marxa dels centres de salut mental (adults i infantojuvenil) i centre de dia a la comarca. Durant la jornada, que tindrà lloc a la sala d'actes de l'Hospital Santa Caterina, faran un repàs als principals objectius aconseguits en salut durant aquests anys, així com una reflexió sobre el futur basat en quatre eixos de treball estratègics: la intervenció comunitària, la població atesa, la professió i el programa de suport a primària. La jornada clourà amb la inauguració d'una exposició fotogràfica commemorativa que porta per títol "El centre en acció", obra de Carla Montoto.

Els equipaments de salut mental del sector del Baix Empordà es van inaugurar oficialment el 10 d'octubre, al complex Eurocenter de Platja d'Aro. Més endavant, l'any 2010 van obrir a Palamós el Centre d'Atenció i Seguiment a les drogodependències.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

La droga, els diners i el material intervingut
Comissen 120 quilos d'haixix i 13.320 euros en un pis de l'Estartit

Comissen 120 quilos d'haixix i 13.320 euros en un pis de l'Estartit

Els Mossos detenen els dos llogaters i donen per desmantellat un important punt de venda i...

Rescaten una dona que havia caigut a les roques a Calonge

La noia ha quedat ferida lleu i Bombers i Salvament Marítim l'han tret de la zona de difícil accés

La Fecasarm prepara 12 demandes civils pels danys de la «flashmob»

La Fecasarm prepara 12 demandes civils pels danys de la «flashmob»

La patronal de l'oci i la restauració valora positivament la modificació de l'Ordenança de Civisme

Polèmica a Palafrugell per l´esborrany de la informació que pot tenir l´oposició

El PSC critica un dels punts perquè entén que dificulta la seva tasca fiscalitzadora i l'alcalde...

La Policia Local de Sant Feliu intervé 50 quilos de haixix a un conductor francès

La Policia Local de Sant Feliu intervé 50 quilos de haixix a un conductor francès

Els agents, que feien un control aleatori, van sospitar arran del nerviosisme del detingut

Cau la banda que va fer explotar un caixer d´una entitat bancària de Pals

Cau la banda que va fer explotar un caixer d´una entitat bancària de Pals

Els Mossos detenen quatre persones que van robar més de 27.000 euros amb aquesta pràctica a la...

Enllaços recomanats: Premis cinema