La junta de govern local de Palafrugell del 13 de juliol passat ha girat a un dels seus regidors, el republicà Albert Tané, una liquidació de 703,08 euros per l'ocupació de la via pública per la terrassa del restaurant que té al carrer Torres Jonama. Aquest import té inclòs un 5% de recàrrec sobre la taxa perquè Tané no havia sol·licitat l'ocupació de via pública per aquest 2017 i, de fet, va ser una inspecció de l'àrea de Serveis Municipals de l'Ajuntament del 21 de juny que va detectar aquest incompliment. El regidor, que té les delegacions d'Educació i Arxiu Municipal, ha explicat que va obrir l'establiment el 2015 i que el 2016 va ser el primer any que va ocupar la terrassa, la taxa de la qual pensava que es renovava automàticament, motiu pel qual no va sol·licitar l'ocupació per aquest any, ha justificat.

La resolució de la junta de govern exposa que l'ocupació de la terrassa del local és de 24 metres quadrats i que, d'acord amb l'ordenança fiscal número 15, el fet d'haver ocupat la via pública sense sol·licitar la llicència fa que aquesta, quan se li giri, tingui consideració anual. A més, se li aplica un recàrrec del 5% per declaració extemporània, és a dir, per aquelles sol·licituds d'ocupació que es presenten després del 31 de març o les que se giren d'ofici sense sol·licitud de l'interessat.

Tané ha explicat que la terrassa es troba en una entrada perpendicular al carrer Torres Jonama que, actualment, no és pròpiament un carrer -de fet, hi ha un portal que n'impedeix el pas-, però que en el futur sí que ha de ser un espai de pas per anar a la part posterior, on s'hi projecta una placeta. El regidor ha concretat que l'espai on té la terrassa era part de la finca veïna, que està abandonada.

La seva ocupació com a terrassa, explica el regidor d'ERC, es va fer arran d'un acord verbal que va tancar amb l'anterior regidor d'Urbanisme, Xavier Rangel (PSC). Albert Tané ha concretat que, abans d'obrir l'establiment, la intenció era fer un conveni amb l'Ajuntament, de manera que ell es comprometia a arreglar aquest passadís -va desbrossar-l0, va canviar el portal, es va il·luminar l'espai i hi va aplicar sauló compactat, terra que creu que es podrà aprofitar quan s'obri el carrer- i, a canvi, l'administració li aplicava algun tipus de descompte en la taxa d'ocupació de la terrassa.

Vuit metres quadrats

No obstant això, sempre segons Tané, Rangel va desestimar la possibilitat de fer el conveni un cop es va convertir en regidor d'Esquerra a l'Ajuntament de Palafrugell de manera que tot va quedar en «un acord verbal», segons el qual pagava vuit metres quadrats d'ocupació -tot i que era superior- i, com a contrapartida, arreglava aquell espai abandonat.

El regidor d'Esquerra ha manifestat que aquesta ocupació va ser la que va pagar l'any passat i va relatar als seus companys de govern el tracte que havia tancat amb Xavier Rangel. No obstant això, ha afegit Albert Tané, l'alcalde Josep Piferrer (ERC) va decidir que pagués l'ocupació de la terrassa que van marcar els Serveis Municipals d'acord amb la inspecció que van realizar el 21 de juny passat. D'aquesta manera, el batlle pretén evitar qualsevol sospita quan no hi ha cap document que avali el descompte.