L'Ajuntament de Palamós anul·la la simbologia franquista del municipi

05.08.2017 | 00:59
Operaris d´una empresa especialitzada realitzen la instal·lació del nou plafó damunt l´antiga placa.

L'Ajuntament de Palamós va iniciar ahir al matí el procés d'anul·lació de la simbologia franquista que encara resta ubicada en façanes d'habitatges privats del municipi, aplicant d'aquesta manera la Llei de la memòria històrica. La mesura es va començar a aplicar en els grans plafons que anuncien el nom del grup d'habitatges San Juan, ubicats a l'Eixample Nord; el de Pagès Costart en l'àmbit de les Cases Noves; i amb la placa de carrer del Tercio de Requetes, actual Mare de Déu de Montserrat.

Aquests elements van ser ubicats els anys 50 en aquesta promoció d'habitatges per la Delegación Nacional de Sindicatos, i solen incloure en tots els casos el símbol franquista del jou i les fletxes i l'emblema de «la Obra Sindical del Hogar» (un pic, una espiga i una palma entrellaçats). En aquests casos s'han aplacat uns nous plafons metàl·lics que tapen per complet aquests elements, que no s'han tret de la seva ubicació, ja que la retirada de la placa podia haver provocat desperfectes a la façana, ha informat l'Ajuntament. Els nous plafons són del mateix color de la façana i reprodueixen en català el nom del grup d'habitatges, el nombre de cases i l'any de construcció.

El procés seguirà en els propers dies, on la Brigada Municipal retirarà les plaques metàl·liques de l'antic Ministerio de la Vivienda que encara hi ha clavades en edificis dels carrers Nou i Carós.

L'Ajuntament de Palamós ha sol·licitat prèviament, i en tots els casos, el permís pertinent als propietaris dels habitatges on es troben ubicats aquests símbols.

Precisament en les properes setmanes, l'Ajuntament també enviarà un comunicat als veïns dels grups d'habitatges de l'àmbit de les Cases Noves i Eixample Nord per informar-los de la possibilitat de retirar gratuïtament el símbol de l'antiga «Obra Sindical del Hogar» que actualment està situat al costat del número de carrer de cada habitatge.

L'administració palamosina es farà càrrec de la retirada d'aquest element, que realitzarà mitjançant operaris de la Brigada municipal en els casos d'aquells propietaris que facin millores en les seves façanes.

En tot aquest procés s'ha inclòs la caserna de la Guàrdia Civil que també ha tapat l'escut amb relleu que mostrava l'àliga imperial i que presidia l'entrada d'aquest edifici. L'institut armat va aplicar aquesta mesura després de la petició que l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, va fer als comandaments de la Guàrdia Civil de Palamós, han afegit les fonts municipals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema