Multa de 6.200 euros per les obres il·legals que el febrer de l’any passat es van detectar en el talús de sa Conca, a Platja d’Aro. El regidor d’Urbanisme, Josep Maria Solé, ha explicat que és la xifra que ha determinat l’expedient sancionador obert per l’excavació i perforació del talús en ­terreny públic.

La sanció és per al propietari dels terrenys i promotor de l’obra, Galileu 136 SL -societat del futbolista Xavi Hernández-, i per a l’arquitecte. La societat també ha hagut de presentar un projecte de restauració de l’espai, el qual està executant.

Solé ha explicat que la multa que ha determinat l’expedient sancionador, portat per juristes, ja ve determinada pel cas d’una intervenció irregular com la que es va dur a terme en un terreny qualificat d’espai lliure -sobre aquest aspecte, el regidor ha precisat que no té les mateixes conseqüències de sanció actuar il·legalment sobre un terreny que té la qualificació d’espai lliure que fer-ho en un que, per exemple, té algun tipus de protecció.

El màxim responsable d’Urbanisme al municipi també ha concretat que, un cop enllestida la restauració, serà l’Ajuntament el que determinarà si hi està conforme o no.

En aquest sentit, ja va concretar, quan l’Ajuntament va desestimar les al·legacions presentades pel promotor de l’obra a l’expedient que va obrir la corporació per aquests treballs fora d’ordenació, que la restauració és una intervenció complexa.

L’excavació i perforació es van dur a terme durant tres o quatre dies del febrer de l’any passat i no tenien cap cobertura legal, ja que es van executar fora de la llicència d’obres.

Un forat al talús

Amb les obres il·legals el promotor pretenia obrir un forat a la part inferior del talús, de manera que un ascensor baixés del xalet que hi ha a la part superior fins a la cota zero del talús, és a dir, que els inquilins poguessin sortir a peu de l’aparcament de la platja.

La problemàtica, alertada pel Grup de Natura Sterna, i confirmada per l’Ajuntament de Platja d’Aro, va ser que els treballs es van dur a terme en un espai que és públic, per la qual cosa aquestes obres van ser declarades il·legalitzables i la corporació va obrir els pertinents expedients sacionador i de restauració.

En tot cas, Galileu 136 SL ha reprès la perforació del talús, ara sí dins del seu terreny i respectant el projecte pel qual l’Ajuntament de Platja d’Aro va concedir la llicència d’obres.

Ara, la sortida és a una alçada d’uns set metres, de manera que el promotor haurà de buscar un sistema per baixar a la platja de sa Conca sense passar per la zona de titularitat pública. Una opció seria baixar per una propietat veïna que sí que té accés fins a baix.