L'empresa Emissores Catalanes Audiovisuals de Proximitat, a la qual el CAC ha concedit una llicència de FM a Girona, es va constituir el 21 de febrer d'enguany, set dies després d'haver conclòs el termini fixat per presentar les sol·licituds al concurs obert per l'organisme audiovisual. Un dels administradors d'aquesta societat, Antoni Llorens, va deixar penjats 20 milions d'euros de l'Institut Català de Finances amb la suspensió de pagaments de l'empresa cinematogràfica Lauren. La consellera Montserrat Tura, exercint de portaveu del Govern, va manifestar dimarts passat que l'adjudicació de freqüències s'havia fet a partir d'"una anàlisi objectiva i rigorosa".

Una empresa nova

Emissores Catalanes Audiovisuals de Proximitat ha rebut la freqüència 97.4, que la COPE empra per difondre la programació de la radiofórmula musical Cadena 100. Fins a 21 empreses, entre les quals Diari de Girona, optaven a l'adjudicació d'aquesta llicència. Moltes tenen una dilatada experiència tant en el món de la comunicació com en el propi territori de l'adjudicació.

Segons consta en el Registre Mercantil de Barcelona, Emissores Catalanes es va constituir el 21 de febrer d'enguany quan el termini per presentar les candidatures a la concessió de llicències havia acabat el dia 14 del mateix mes. La societat havia iniciat el procés de constitució el 29 de gener, quasi un mes més tard que el CAC hagués publicat en el DOGC (21 de desembre de 2007) les bases del concurs.

Emissores Catalanes Audiovisuals té la seu social a Esplugues de Llobregat i està administrada per Frederic Cano i Antoni Llorens. Cano és també l'administrador únic d'ETV Llobregat TV, una televisió local que emet a la comarca del Baix Llobregat des de l'any 1986. El CAC ja li va atorgar a Frederic Cano una llicència de TDT per a Cornellà de Llobregat el 22 de juny de 2006. L'altre administrador és el propietari de tot el holding Lauren, Antoni Llorens, que també va obtenir una llicència de TDT al Tarragonés amb la societat CAT 4 TV.

Un crèdit impagat de 20 milions

La Generalitat, a través de l'Institut Català de les Indústries Culturals, paga cada any un milió d'euros de tots els contribuients per amortitzar un crèdit impagat de 20 milions d'euros que no ha pogut fer front el Grup Lauren Audiovisual Holding, propietat de l'empresari Antoni Llorens, al qual ara se li ha adjudicat una llicència de FM a Girona.

Lauren, que entre moltes altres activitats tenia un multicinemes a Girona i encara en manté un a Blanes, va presentar suspensió de pagaments l'11 de juny de 2004 amb un passiu de 137 milions d'euros. Un dels seus principals creditors era l'Institut Català de Finances, que li havia prestat uns 30 milions d'euros, cinc dels quals només uns mesos abans de l'inici del procés concursal. El 22 de maig de 2006 el jutjat número 42 de Barcelona va aprovar el conveni proposat en l'expedient de suspensió de pagaments.

Sis mesos després de la presentació de la suspensió de pagaments, el Consell Executiu de la Generalitat celebrat el 14 de desembre de 2004 va aprovar la següent despesa: "20.123.805,09 euros, a través de l'Institut Català de les Indústries Culturals, per atendre l'incompliment de les obligacions derivades d'un préstec concedit al Grup Lauren Audiovisual Holding s.l. L'any 2003, el Govern de la Generalitat va autoritzar el Departament de Cultura a consignar en els seus pressupostos crèdit suficient per atendre, en cas d'incompliment total o parcial, les obligacions que es ?po?guessin derivar del préstec concedit al Grup Lauren Audiovisuals Holding. Enguany, el Grup Lauren ha incomplert les obligacions del préstec que se li va concedir, la qual cosa ha motivat que el Departament de Cultura hagi d'assumir la totalitat del risc actual d'aquesta societat". El mateix acord de govern preveia que si "es rescabalés de la totalitat o part de les quantitats, s'efectuaran els ajustaments necessaris par tal de minorar les anualitats". Això no s'ha pro?duït i la Generalitat ha de pagar un milió d'euros anuals, segons ha pogut saber Diari de Girona. L'Institut Català de Finances, per la seva part, s'ha limitat a declarar que "tot segueix el seu curs. No hi ha cap novetat". Precisament, la Sindicatura de Comptes a l'ICF va justificar l'increment d'un 35'7% de la morositat del banc públic català entre 2003 i 2004 "per l'entrada del Grup Lauren".

Els crèdits de l'ICF a Lauren es varen aprovar quan encara governava CiU amb Jordi Vilajoana al capdavant de la Conselleria de Cultura. Sempre s'ha dit que Antoni Llorens era l'empresari al qual Jordi Pujol demanava consell quan volia anar al cinema. Pujol havia posat aquesta empresa com a exemple en el sector audiovisual.

Un gestor de la Generalitat

Coincidint amb l'atorgació d'un darrer crèdit de cinc milions d'euros l'any 2003, Lauren va incorporar al seu equip directiu l'advocat Francesc Guardans com a conseller delegat a instàncies de l'Institut Català de Finances, tot i que Guardans sempre va negar una relació causa-efecte. L'entrada de Francesc Guardans va ser un últim intent per salvar el holding i els diners prestats per la Generalitat. Al final va acabar barallat amb Antoni Llorens i aquest el va culpabilitzar del final de la societat. Llorens va recuperar el control de l'empresa pocs dies després d'entrar la suspensió de pagaments en el jutjat.

Actualment, Lauren encara manté sales de cinema a la província de Barcelona, Blanes, Reus, Tarragona i Getxo. També té una línia de negoci de DVD i ha abandonat la distribució cinematogràfica.