L'Audiència de Barcelona ha condemnat a penes de fins a sis anys i set mesos de presó cinc mossos d'esquadra de la comissaria de les Corts per torturar i maltractar un home al qual van detenir per error al juliol de 2006 i a qui van arribar a ficar una pistola a la boca per fer-lo confessar.

En la seva sentència, la secció novena de l'Audiència condemna a sis anys i set mesos de presó tres dels agents processats, a dos anys i tres mesos un altre i a multes que sumen 3.900 euros a l'últim d'ells, pels delictes de tortures i lesions greus, detenció il·legal, contra inviolabilitat de domicili, contra la integritat moral i maltractament.

Segons troba provat el tribunal, els agents van colpejar i torturar el detingut, d'origen romanès, a qui van confondre amb un atracador, i també van maltractar i van arrestar il·legalment la seva xicota, embarassada de tres mesos, fins a aconseguir que els permetés entrar al seu domicili per escorcollar-lo il·legalment.

La sentència censura la conducta dels Mossos, que qualifica de "cruel en excés, brutal o salvatge" i impròpia d'una policia formada en un estat de Dret, i els reprotxa que seguissin colpejant el detingut, fins i tot després que aquest els advertís que és hemofílic.

El cas va ocórrer quan la policia autonòmica investigava un cas d'atracament la víctima del qual va identificar "amb bastants dubtes" el torturat, Lucian P., en un reconeixement fotogràfic, per la qual cosa el cap del Grup d'Atracaments, imputat en la causa però absolt, va ordenar que el detinguessin.

Vestits de paisà, quatre dels agents van esperar Lucian P. a la porta de casa seva i, sense identificar-se en cap moment, es van abraonar a sobre d'ell, li van fer la traveta, el van llançar a terra i el van colpejar per tot el cos, alhora que li trepitjaven el cap i l'agafaven pel coll per impedir que cridés.

Diversos ciutadans es van acostar als mossos per recriminar-los la seva brutal actuació, per la qual cosa n'hi va haver un que va ensenyar la pistola que duia, va treure la placa i va demanar que els deixessin en pau perquè estaven fent "la seva feina".

Els agents van introduir el detingut en un vehicle policial i, durant el trasllat a la comissaria, un dels processats li va ficar a la boca la pistola que portava, i el van amenaçar de llançar-lo "per un barranc" si no reconeixia els fets que se li imputaven.

El policia va advertir també a Lucien P. que si la jutge el deixava anar podrien matar-lo i que no seria "el primer", segons la sentència, que manté que durant el trasllat va ser colpejat pels quatre mossos, incloent-hi el conductor i el que anava de copilot, que aprofitaven els embussos de trànsit per girar-se i estomacar-lo.

Els agents van seguir colpejant el processat a l'aparcament de la comissaria de les Corts, ignorant que plorava i que els advertia que podia morir per ser hemofílic, fins que un altre mosso -no identificat- els va dir que paressin, que hi havia càmeres de gravació.

L'endemà, Lucien P. va ser posat en llibertat i acompanyat a casa per un dels agents, que es va disculpar, però la víctima a causa de la detenció va perdre la feina i va haver de rebre tractament pel risc que, en ser hemofílic, se li compliquessin les lesions.