El Govern de la Generalitat va enviar ahir al ministre d'Economia, Pedro Solbes, un document en el qual fixa les seves pròpies condicions per poder acceptar el nou model de finançament i insta el Govern espanyol a "reformular" la seva última proposta per donar compliment al que estableix l'Estatut. El secretari general del Departament d'Economia de la Generalitat, Martí Carnicer (PSC), el secretari d'Indústria i Empresa, Antoni Soy (ERC), i el secretari general d'Interior, Joan Boada (ICV) van presentar el document després de reunir-se la part catalana de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals.

L'informe, de deu pàgines, inclou una llista de punts en els quals detecta "avenços" en la proposta del 30 de desembre passat de Solbes amb respecte a la que va oferir al juliol, però enumera també les seves "insuficiències" respecte al que estableix l'Estatut i alerta que, "al seu estadi actual", el text del Govern espanyol "no permetria arribar a un acord" amb l'executiu català.

Sense terminis

La Generalitat vol transmetre fermesa negociadora davant l'Estat: "Negociarem fins a l'extenuació, però el que no farem és donar el nostre acord a un mal acord", va advertir Carnicer, que va evitar fixar terminis límit per assolir o no el pacte.

El document, titulat "Observacions de la Generalitat de Catalunya a la proposta base per a un acord de reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes (30 de desembre de 2008)", detecta un total d'11 "insuficiències" del model de Solbes, al qual a més atribueix falta de "concreció quantitativa".

Les insuficiències que segons la Generalitat mantenen de moment allunyat l'acord sobre finançament es resumeixen en el fet que el pla de Solbes "no garanteix que es compleixin tots els preceptes" que marca l'Estatut en matèria de finançament, tampoc no garanteix que "es produeixi un canvi real" respecte a la situació actual i "és impossible valorar el model sense conèixer les quanties i percentatges".

La Generalitat demana un canvi del sistema per garantir que els ingressos de les comunitats autònomes es vinculin als impostos pagats pels seus ciutadans i que hi hagi "un mecanisme d'anivellament solidari i eficient, que acosti les posicions relatives" de les diferents autonomies "però que no les inverteixi". El Govern català accepta que "pugui ser un model gradual" i no s'arribi al cent per cent dels resultats des del primer exercici, però sempre que quedi molt clar el canvi de sistema. A més exigeix que es divideixen els recursos autonòmics en dos blocs: els destinats a educació, sanitat i serveis socials, que s'anivellen completament, i la resta de recursos, que no s'anivella.

També recorda que l'Estatut preveu com variables de necessitats "la immigració i els costos diferencials (nivell de preus), omeses en la distribució del Fons de Garantia". En la proposta de Solbes es dupliquen els instruments per corregir les desigualtats territorials de renda per càpita, en al·lusió al Fons de Cooperació, que s'afegeix al Fons de Compensació Interterritorial.