La Generalitat ha anunciat aquesta setmana l'obertura d'una nova delegació a Mèxic amb seu encara per determinar. L'oficina és la sisena que obre el govern en tres anys. La delegació catalana tindrà la seu a Mèxic DF, on també hi ha una oficina de l'agència ACC1Ó (COPCA, Consorci de Promoció Comercial de Catalunya, i CIDEM, Centre d'Informació i Desenvolupament Empresarial), que des de l'any 1989 dóna suport estratègic a les empreses catalanes, amb la qual col·laborarà.

Amb tot, encara no se sap si les dues institucions -ACC1Ó i Generalitat- compartiran el mateix espai físic, per tal d'estalviar, o bé la delegació del govern s'ubicarà en un altre lloc. Tampoc no es coneixen les xifres del cost d'aquesta delegació, una demanda que els partits de l'oposició ja fa temps que exigeixen i que el govern s'ha negat a oferir, o el que cobraran el delegat, el secretari de la delegació i el personal que hi treballarà. Uns sous que, en qualsevol cas, s'ajustaran als pressupostos generals de la Generalitat, segons s'especifica en el decret de creació de l'oficina.

Les úniques dades que Vicepresidència ha fet públiques són les que fan referència al pressupost d'acció exterior i que inclou la partida d'"oficines a l'exterior". Així, el 2007, el Govern es gastava en "oficines i missions exteriors" 1.060.000 euros, una xifra força espectacular si es té en compte que només existia una delegació oberta a París -coneguda com la "Maison de la Catalogne"-. En canvi, el 2009, amb cinc delegacions obertes fins ara, i a l'espera que s'ubiqui la de Mèxic, la Generalitat disposa d'un pressupost de 2.204.490,74 euros.

Segons el departament que dirigeix Josep-Lluís Carod-Rovira, les funcions de la seu de Mèxic no se superposaran a les de l'agència ACC1Ó, sinó que les complementaran. En aquest sentit, "impulsaran, faran el seguiment i avaluaran les accions de promoció exterior de Catalunya i el suport a les persones i a les comunitats catalanes de l'exterior".

D'altra banda, "fomentaran les relacions del Govern de la Generalitat amb les institucions i els òrgans de govern de l'àmbit territorial corresponent en aquelles matèries on Generalitat té la competència atribuïda. El govern té previst obrir una altra seu a l'Argentina el proper setembre i, en total, ja comptarà amb set delegacions arreu del món.

Mig centenar "d'oficines"

Les comunitats autònomes compten amb un total de 215 oficines i unitats administratives repartides per 37 països de l'estranger, de les quals la quarta part depenen de la Generalitat de Catalunya. Per darrere, amb la meitat d'oficines, es troben la Comunitat Valenciana i Andalusia. Així es recull en un informe del Govern, actualitzat a data de 25 de maig, país per país, el nombre d'oficines o unitats administratives dependents de les comunitats autònomes o d'ens locals existents a l'estranger. L'Executiu ressenya que existeixen 215 oficines autonòmiques a l'estranger i que la comunitat amb major nombre de locals és Catalunya, amb mig centenar (el 25 per cent del total). A continuació figuren la Comunitat Valenciana, amb 27, i Andalusia, amb 22. Després d'elles, ja en un tercer nivell, apareixen el País Basc (15) i Madrid, Astúries i Galícia, les tres amb 12. La política exterior de la Generalitat ha estat assumida en aquest segon tripartit pel seu vicepresident, el republicà Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha dissenyat un pla de creació de delegacions d'acord amb les noves competències de l'Estatut. La seva gestió en aquest camp no ha estat exempta de polèmica, sobretot per les inauguracions oficials de les seves delegacions en un context de crisi econòmica i en conèixer-se el nomenament del seu germà com a delegat de la seu a París.