El president de la Generalitat, José Montilla, viatja aquest dissabte a Argèlia amb una delegació de més de cent directius de les principals empreses catalanes amb l'objectiu de potenciar les relacions comercials entre Catalunya i el país àrab. La delegació empresarial, la més àmplia que mai ha viatjat amb un president de la Generalitat, la componen 103 directius de 73 empreses. Destaca la presència del president de Seat, James Muir, el president d'Alstom, Antonio Oporto, i el president de La Caixa, Isidre Fainé. Els recents plans de modernització i la millora de la seguretat han fet d'Algèria un país amb importants possibilitats d'inversió per a les empreses de Catalunya.

Amb un vol especial de l'aerolínia catalana Spanair, la delegació desembarcarà a l'Alger amb l'objectiu d'establir relacions que permetin establir negocis en aquest país veí. Els cent empresaris tindran el paraigües del Govern de la Generalitat, encapçalat pel president Montilla, però també amb la presència del vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, i el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet.

Entre els directius presents, n'hi haurà de grans empreses com Seat, la Caixa, Abertis o Alstom. Però també destaca la presència de constructores com COMSA-EMTE o Acsa Sorigué que, en un moment complicat per al sector a Catalunya, buscaran oportunitats de negoci a l'exterior.

Durant l'estada a Algèria, Montilla participarà en el Fòrum de Cooperació Empresarial 'Un impuls des de Catalunya', organitzat a Alger per l'agència pública d'impuls de relacions comercials ACC1Ó, a fi de posar en comú empreses catalanes i algerianes.

El president mantindrà diversos contactes institucionals amb ministres del govern algerià per impulsar les relacions polítiques i comercials entre els dos països, a més de donar un impuls a la posada en marxa del Secretariat de la Unió per la Mediterrània (UpM), amb seu a Barcelona.

Montilla donarà suport als projectes de diverses empreses catalanes al país africà i presidirà l'acte de presentació de Seat al mercat algerià, acompanyat del president de l'automobilística, James Muir. És la primera vegada que la màxima representació de Seat acompanya a una delegació institucional de la Generalitat a l'estranger.

El cap del Govern també visitarà altres empreses que estan ja implantades a la ciutat algeriana d'Orà, com Agbar o Comsa-Emte. També visitarà el port d'Orà per conèixer les possibilitats que pot oferir a les empreses catalanes.

Catalunya és actualment el principal soci comercial d'Algèria dins de l'Estat, representant més del 80% de les inversions espanyoles realitzades al país i més de 20% del comerç exterior. Les inversions directes de Catalunya a Algèria van totalitzar els 50.000 milions d'euros l'any passat i van suposar més de 90.000 milions entre 2004 i 2008.

Històricament, però, la inversió catalana a Algèria no ha estat gaire alta pel clima d'inseguretat política i social de país. Però l'obertura política que s'ha produït en els darrers temps i la davallada de l'activitat terrorista han contribuït a convertir Algèria en un país que desperta interès entre les empreses catalanes, sobretot en l'àmbit de les infraestructures, aigües, carreteres i ports.