Un total de 138.512 alumnes catalans faran les proves d'avaluació diagnòstica de cinquè de primària (68.782) i de tercer de Secundària (69.730) a partir d'avui i fins al 13 de novembre, segons ha informat la Conselleria d'Educació.

La llei orgànica d'educació (LOE) obliga els centres a la realització d'aquesta avaluació anualment, per verificar el grau de compliment de les competències comunicatives adquirides en el curs passat, perquè els centres realitzin una autoavaluació.

A diferència d'aquestes proves, la Generalitat practica des de l'any passat una prova externa a sisè de primària i una altra, anunciada fa poc, a quart de Secundària, que es fan al maig.

Com es tracta d'una prova obligatòria i universal s'hi exposaran els 2.122 centres de primària de Catalunya i 1.001 de Secundària. Està elaborada per la Direcció General d'Educació Bàsica i Batxillerat en col·laboració amb el Consell Superior d'Avaluació i la Inspecció de l'Educació.

Els exàmens avaluaran la compressió i expressió escrita en català, castellà i també en aranès (en el cas de centres ubicats a la zona de parla occitana). Cada examen conté tres textos escrits, preguntes de comprensió lectora, exercicis d'expressió escrita i un exercici de redacció, i la correcció anirà a càrrec dels professors mateixos, pel qual no es tracta d'una avaluació externa.

Les proves tindran un caràcter orientatiu per als centres i les famílies i cap impacte a l'expedient acadèmic dels alumnes. La finalitat és reorientar, en el cas que calgui, la pràctica docent dels primers cursos de cada etapa per aconseguir un nivell adequat al currículum. Per aquesta raó, la correcció d'aquestes proves és externa als centres.